Το βράδυ της Πέμπτης, η Σαντορίνη δεν κατέγραψε πολλούς σεισμούς άνω των 4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, ωστόσο το ξημέρωμα ήρθε μια νέα δόνηση 4,3 Ρίχτερ, που προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής.

Οι σεισμικές δονήσεις ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό συνεχίζονται, με τους κατοίκους που παρέμειναν στη Θήρα να βιώνουν μια σχετικά ήσυχη νύχτα, αν και παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού.

Η νέα σεισμική δόνηση καταγράφηκε στις 05:35 στον θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ακολούθησε ακόμη μία δόνηση στις 7 το πρωί, μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η κατάσταση παραμένει σοβαρή, με τον κρατικό μηχανισμό και τους επιστήμονες να βρίσκονται σε ετοιμότητα στις Κυκλάδες, καθώς οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται, με την πιο ισχυρή έως τώρα να είναι της τάξης των 5,2 Ρίχτερ.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί τη Σαντορίνη, ενώ η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι την 1η Μαρτίου, σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Οι επιστήμονες αναρωτιούνται αν θα υπάρξει ένας ακόμη μεγαλύτερος σεισμός ή αν θα ενεργοποιηθεί το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο. Παράλληλα, προειδοποιούν για τον κίνδυνο κατολισθήσεων.

Προβλέψεις για το μέλλον

Μέσα σε 10 ημέρες, η Σαντορίνη έχει ταραχθεί από πάνω από 7.700 σεισμούς. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η σεισμική ακολουθία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης ή κλιμάκωσης.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί πότε θα υπάρξει αποκλιμάκωση, η οποία μπορεί να έρθει σε μερικές μέρες ή να διαρκέσει εβδομάδες, ανάλογα με την υπάρχουσα σεισμική δραστηριότητα.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε τρία πιθανά σενάρια: το πρώτο είναι η συνέχιση της σεισμικής δραστηριότητας, το δεύτερο η εκδήλωση ενός σεισμού 5,5 – 5,6 Ρίχτερ, και το τρίτο το ακραίο σενάριο ενός σεισμού 6 βαθμών.

Η σεισμικότητα εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σμηνοσειράς, με τις εκτιμήσεις να παραμένουν ότι το πιο ευνοϊκό σενάριο είναι αυτό της σμηνοσειράς, αν και η κατάσταση δεν δείχνει σημάδια ύφεσης.

Ο Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Δημήτρης Γκανάς, σημείωσε ότι η ακολουθία των σεισμών δείχνει μια εξέλιξη, με μια πιθανή σταθεροποίηση αν οι σεισμοί μεγέθους 5 σταματήσουν.

Ο Διευθυντής Γεωδυναμικού, Βασίλης Καραστάθης, τόνισε ότι η περιορισμένη ακολουθία είναι ένα θετικό σημάδι.