![5f1b4d5c349cbf48e53d77bcd3fbf737_XL.jpg](https://speedynews.gr/wp-content/uploads/2025/02/5f1b4d5c349cbf48e53d77bcd3fbf737_XL-696x406.jpg)
Τα τελευταία στοιχεία σχετικά με την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και την ευρύτερη περιοχή ανακοινώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου (8/2) από τις ειδικές επιτροπές που παρακολουθούν τα φαινόμενα, οι οποίες παράλληλα κοινοποίησαν οδηγίες για τις επόμενες ημέρες.
Κλειστά σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη, Αμοργό έως 14/2
Σήμερα πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου, υπό την προεδρία του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα.
Ανακοινώθηκε ότι τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά έως την Παρασκευή (14/2).
Σεισμοί στη Σαντορίνη: Τα τελευταία ευρήματα
Μετά από λεπτομερή ανάλυση των δεδομένων, τα μέλη των Επιτροπών κατέληξαν σε ορισμένα συμπεράσματα για την σεισμική δραστηριότητα:
1. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου παραμένει σταθερή, με πάνω από 800 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα, με μέγιστο 5,2 Ρίχτερ.
2. Η δραστηριότητα στην περιοχή οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα και δεν σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα των Καμμένων και του Κολούμπου.
3. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της Καλδέρας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Οδηγίες από τους σεισμολόγους
Οι επιτροπές εξέδωσαν 7 προληπτικά μέτρα για τους πολίτες:
- Να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις σε κτίρια.
- Να αποφεύγουν εγκαταλελειμμένα κτίρια.
- Να αποφεύγουν τα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
- Να απομακρύνουν επικίνδυνα στοιχεία από τα κτίριά τους.
- Να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνηση τους.
- Να απομακρύνονται από παράκτιες περιοχές σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
- Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά έως την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025.
Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν ξανά την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου στις 18:00.
Σεισμικό σμήνος στη Σαντορίνη: Ανάλυση ΕΚΠΑ
Η δραστηριότητα στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού παρουσιάζει χαρακτηριστικά σεισμικού σμήνους, σύμφωνα με ανάλυση του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ. Η παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας γίνεται σε πραγματικό χρόνο, με έμφαση στη ζώνη κοντά στην νησίδα Ανύδρου.
Αν και η σεισμική έξαρση συμβαίνει εντός του ηφαιστειακού τόξου του Νοτίου Αιγαίου, δεν σχετίζεται άμεσα με γνωστό ηφαιστειακό κέντρο, αλλά φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει ρήγματα στη θαλάσσια λεκάνη της Ανύδρου. Οι σεισμικές διεργασίες συχνά σχετίζονται με την διείσδυση ρευστών στον ρηξιγενή ιστό, διευκολύνοντας τις διαρρήξεις.
Ο ρυθμός σεισμικότητας έως τις 4 Φεβρουαρίου παρουσίασε αύξηση, με μετασεισμικές ακολουθίες να χαρακτηρίζονται από φθίνουσα κατανομή.
Η κορύφωση της δραστηριότητας στις 3 Φεβρουαρίου και η σταδιακή μείωση έως τις 6 Φεβρουαρίου υποδηλώνουν ότι η δράση του σμήνους μπορεί να συνεχιστεί με μικρότερα μεγέθη, αλλά για μήνες, όπως συνέβη και με το σεισμικό σμήνος της Θήβας.
Ενδέχεται, επίσης, το σμήνος να ενεργοποιήσει τη διάρρηξη ενός σημαντικού τμήματος ρήγματος, οδηγώντας σε έναν κύριο σεισμό, ακολουθούμενο από μια τυπική μετασεισμική ακολουθία.