Ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης χαρακτήρισε τους σεισμούς της Παρασκευής (14/2) στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού ως καθαρά ηφαιστειακούς. Η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή προκάλεσε την ανάγκη για ευρύτερη σύσκεψη με ξένους ειδικούς.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμικό Κέντρο, οι αρμονικές υποδείξεις δείχνουν πιθανή ηφαιστειακή διέγερση, που μπορεί να σχετίζεται με την κίνηση μαγματικών ρευστών στην περιοχή της Ανύδρου. Το βράδυ της Παρασκευής, καταγράφηκαν σεισμοί διαφορετικού τύπου, οι οποίοι υποδεικνύουν την άνοδο ηφαιστειακού μάγματος. Αν και οι δονήσεις σταμάτησαν μέσα σε μιάμιση ώρα, ήταν προφανές ότι επρόκειτο για ηφαιστειακούς σεισμούς.

Ο κ. Συνολάκης ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε ένα ηφαιστειακό σμήνος, το οποίο είχε πολύ θόρυβο. Οι επιστήμονες εξετάζουν και άλλες παραμέτρους, και ο καθηγητής τόνισε την ανάγκη να γίνει σύσκεψη με ειδικούς που έχουν εμπειρία σε παρόμοια φαινόμενα, προκειμένου να συγκριθούν τα δεδομένα με άλλες περιπτώσεις.

Αν και παρατηρείται μείωση της σεισμικής δραστηριότητας, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι η φύση των σεισμών αλλάζει γρήγορα και γίνονται πιο ηφαιστειακοί, γεγονός που απαιτεί επανεξέταση του φαινομένου. Υπάρχουν δύο πιθανές εξελίξεις: η άνοδος του μάγματος μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός μικρού ηφαιστειακού κώνου ή σε έναν μεγαλύτερο σεισμό.

Δραστηριότητα του Εγκέλαδου

Ο Βασίλης Καραστάθης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, επεσήμανε ότι οι σεισμοί ήταν ήπιοι κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η δραστηριότητα αυτή συνδέεται με την άνοδο μάγματος και την είσοδο ρευστών στις τεκτονικές δομές, γεγονός που συντηρεί τη σεισμική ακολουθία.

Καταγράφηκαν μόνο τρεις δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ, ενώ η δραστηριότητα αυτή εντοπίστηκε στην περιοχή της Ανύδρου, αρκετά μακριά από το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Ο κ. Καραστάθης τόνισε τη σημασία της ασφάλειας των πολιτών και ανέφερε ότι η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς.

Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Τα ξημερώματα σημειώθηκε δόνηση 4 Ρίχτερ με επίκεντρο 16 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Στη Σαντορίνη, την Αμοργό, την Ανάφη και την Ίο έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας. Οι ειδικοί συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση και να αξιολογούν τα δεδομένα.