Οι Κυκλάδες βρίσκονται στο επίκεντρο μιας εντεινόμενης σεισμικής δραστηριότητας, με πάνω από 20 σεισμούς να έχουν σημειωθεί τα ξημερώματα στη Σαντορίνη. Η κατάσταση παραμένει ανησυχητική, καθώς οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζουν να πλήττουν την περιοχή.
Συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα
Το πρωί της Τρίτης 4 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν τέσσερις σεισμοί με μεγέθη 4, 4,2, 4,9 και 4 βαθμών Ρίχτερ, σε διάστημα μόλις δύο ωρών, στη θαλάσσια περιοχή περίπου 20 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού. Παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζονται ως «ασθενείς», η συχνότητά τους έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους και τους επιστήμονες.
Προβληματισμός από τους ειδικούς
Η έντονη σεισμική δραστηριότητα ανησυχεί τους ειδικούς. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάποιος σεισμός που να μπορεί να χαρακτηριστεί ως η κύρια δόνηση. Από την 1η Φεβρουαρίου, έχουν σημειωθεί πάνω από 240 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο των 3 Ρίχτερ, ενώ 39 από αυτούς ξεπερνούν τα 4 Ρίχτερ.
Διυπουργική σύσκεψη για την κατάσταση
Σήμερα, στις 9 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των αρμόδιων φορέων. Σκοπός της σύσκεψης είναι η αξιολόγηση της κατάστασης και η χάραξη στρατηγικής για την αντιμετώπιση των σεισμικών κινδύνων.
Ανησυχία στους κατοίκους και μέτρα ασφαλείας
Η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της Σαντορίνης και στους επισκέπτες, πολλοί από τους οποίους αποχωρούν εσπευσμένα. Ως προληπτικό μέτρο, αποφασίστηκε το κλείσιμο των σχολείων έως την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
Η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, με τις αρμόδιες αρχές σε επιφυλακή. Αν και οι σεισμοί στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου δεν είναι σπάνιοι, η ένταση και η διάρκεια της τρέχουσας δραστηριότητας καθιστούν την κατάσταση ιδιαίτερα δυναμική και απρόβλεπτη.