Η Σαντορίνη, με τους χιλιάδες σεισμούς που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των επιστημόνων.

Ο Γενικός Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναφέρεται σε μία πρωτοφανή σεισμική κρίση που δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα. «Το σενάριο που έχουμε εξετάσει είναι ότι επικρατεί μία σμηνοσειρά», δήλωσε ο Θανάσης Γκανάς, προσδιορίζοντας ότι οι σεισμοί στην περιοχή της Ανύδρου, ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, είναι πολύ κοντά σε μέγεθος.

«Δεν υπάρχει κύριος σεισμός με την έννοια που γνωρίζουμε. Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν τα 5,2 Ρίχτερ είναι η οροφή», τόνισε σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιστήμονες παρακολουθούν ένα δυναμικό φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη. Από τις 31 Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί 169 σεισμοί με μέγεθος άνω των 4 Ρίχτερ και κάτω από 5,2 Ρίχτερ. «Αυτή η σεισμική κρίση είναι πρωτοφανής στην Ελλάδα και όχι μόνο», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα ηφαίστεια, σημείωσε ότι τα δεδομένα από το Διάστημα υποδεικνύουν παραμόρφωση του εδάφους στην Καλντέρα, η οποία οφείλεται στην είσοδο μάγματος. «Αναμφισβήτητα υπάρχει παραμόρφωση του εδάφους, η οποία οφείλεται σε άνοδο μάγματος από τον μανδύα της γης στον μαγματικό θάλαμο, σε βάθος 3 χιλιομέτρων», είπε.

Το μάγμα που έχει ανέβει υπολογίζεται σε 5 εκατομμύρια κυβικά, συγκριτικά με 12 εκατομμύρια κυβικά στην προηγούμενη κρίση του 2011-2012. «Αυτή η κατάσταση παρακολουθείται συνεχώς», κατέληξε ο κ. Γκανάς.