Στις 7:58 το πρωί της Τρίτης (11/2) σημειώθηκε νέος σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στα ανοιχτά της Αμοργού. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης βρέθηκε 12 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού, με εστιακό βάθος 12 χιλιομέτρων. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αθήνα.

Η κατάσταση στην περιοχή παρέμεινε τεταμένη, καθώς το βράδυ της Δευτέρας, οι κάτοικοι της Σαντορίνης και της Αμοργού βίωσαν έναν ισχυρότερο σεισμό 5,3 Ρίχτερ, ο οποίος τους ανάγκασε να βγουν από τα σπίτια τους. Αυτή ήταν η πιο ισχυρή δόνηση που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στην περιοχή.

Μετά την ισχυρή δόνηση των 5,3 Ρίχτερ, ακολούθησαν τουλάχιστον πέντε ακόμη σεισμοί, με τον ισχυρότερο να φτάνει τα 5 βαθμούς Ρίχτερ. Οι σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 05:47, 02:02, 00:51, 00:44 και 00:37. Το επίκεντρό τους εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ 16 και 18 χιλιομέτρων νότια της Αρκεσίνης.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιο αν ο σεισμός των 5,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, στην περιοχή καταγράφεται σεισμική δραστηριότητα κάθε 10 λεπτά ή και λιγότερο.

Ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος προειδοποίησε ότι η σεισμική ακολουθία θα διαρκέσει καιρό, προτείνοντας στους κατοίκους να προετοιμαστούν για μια παρατεταμένη κατάσταση. «Αυτή η ακολουθία θα συνεχιστεί και θα χρειαστούν εβδομάδες για να σταματήσει», ανέφερε.

Σήμερα, η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου συνεδριάζει για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα, ενώ αναμένονται και τα πρώτα δεδομένα από τους σεισμογράφους που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή. Μια πολυπληθής επιστημονική ομάδα αναλύει τις πληροφορίες από τους χερσαίους και υποθαλάσσιους σεισμογράφους για να εξετάσει πιθανές συνδέσεις μεταξύ ηφαιστειακών και τεκτονικών σεισμών.