Λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη του πορίσματος που αποδίδει σοβαρές ευθύνες στις Αρχές για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, νέα έκθεση αναδεικνύει την τραγική κατάσταση των φυλακών στη χώρα. Υπερπληθυσμός, σωφρονιστικοί υπάλληλοι που αναγκάζονται να λειτουργούν ως νοσηλευτές, ανεπαρκής υγειονομική περίθαλψη, ανθυγιεινές συνθήκες, και υψηλά επίπεδα βίας και εκφοβισμού είναι μερικά από τα σοκαριστικά ευρήματα της ετήσιας ειδικής έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ).

«Η κυβέρνηση προωθεί μια ποινική πολιτική»

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) διαπίστωσε ότι οι συνθήκες κράτησης στην Ελλάδα έρχονται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αξίες. Έλλειψη στρατηγικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των σοβαρών ελλείψεων, όπως η χρόνια έλλειψη προσωπικού και η ανεπαρκής υγειονομική φροντίδα, επιδεινώνουν την κατάσταση.

«Χωρίς μόνιμο γιατρό το 62% των σωφρονιστικών καταστημάτων»

Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα της έκθεσης σχετικά με τις υπηρεσίες υγείας, καθώς το 62% των σωφρονιστικών καταστημάτων δεν διαθέτει μόνιμο γιατρό. Επιπλέον, το 23% δεν έχει κανένα πρόγραμμα απεξάρτησης, ενώ οι κρατούμενοι που χρήζουν ψυχιατρικής υποστήριξης είναι σε πολύ υψηλά ποσοστά.

«Υπερτιμολόγηση ειδών ατομικής υγιεινής»

Η κατάσταση είναι δραματική, με τον υπερπληθυσμό να φτάνει το 150% στο σωφρονιστικό κατάστημα Κορυδαλλού, όπου οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την υπερτιμολόγηση των ειδών ατομικής υγιεινής.

«Οι κουβέρτες αναδύουν οσμή ούρων»

Σοβαρές είναι οι καταγγελίες για τις υποδομές στα σωφρονιστικά καταστήματα, όπως η έλλειψη καθαριότητας και η ακαταλληλότητα των χώρων, που καθιστούν τη διαμονή των κρατουμένων αβίωτη.

«Χώρος αναξιοπρεπούς και αβίωτης παραμονής»

Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι οι κοινόχρηστοι χώροι είναι ακατάλληλοι για διαβίωση και ότι η απουσία ψυχιατρικής φροντίδας οδηγεί σε σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Δεν υπήρχαν πόρτες σε κανένα από τα δωμάτια»

Στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών, οι συνθήκες είναι εξίσου ανησυχητικές, με ελλείψεις στις υποδομές και ανησυχίες για την κράτηση ευάλωτων ομάδων.

«Μήπως εν τέλει καταργούνται τελείως οι άδειες;»

Η έκθεση αναφέρεται και στον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα, ο οποίος φαίνεται να ενδυναμώνει την ποινική διάσταση σε βάρος του σωφρονιστικού χαρακτήρα, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή των αδειών στους κρατούμενους.