Γράφει η Χριστίνα Κατσάρη

Η Matter of Trust, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, χρησιμοποιεί ανθρώπινα μαλλιά, χνούδια και μαλλί ζώων, τα οποία μετατρέπει σε “χαλάκια” για να καταπολεμήσει την ρύπανση του υδάτινου οικοσυστήματος που προκαλούν τα λάδια μηχανών και το πετρέλαιο.

Η ιδέα ξεκίνησε το 1989 από έναν κομμωτή, που κατάλαβε πως το μαλλί μπορεί να απορροφήσει το πετρέλαιο και γενικότερα λάδια, καθώς έβλεπε στο CNN μια ενυδρίδα καλυμμένη με πετρέλαιο.

Το 1999, η ιδέα του άρχισε να παίρνει μορφή και έτσι το 2010 υποβλήθηκε σε δοκιμή στον Κόλπο του Μεξικού, όπου χύθηκαν 4 εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου. Οι επιστήμονες συμπέραναν πως δεν λειτουργούν στην επιφάνεια της θάλασσας, διότι τα “χαλάκια” εμπλουτίζονταν με νερό, με αποτέλεσμα να γίνονται βαριά και να καταβυθίζονται στον πυθμένα της θάλασσας.

Παράλληλα όμως, χρησιμοποιήθηκαν και στις ακτογραμμές κόλπων για την απορρόφηση του πετρελαίου που εκβραζόταν με μεγάλη επιτυχία.

Το τελευταίο διάστημα η Matter of Trust, χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία για την αποφυγή ρύπανσης του υδάτινου περιβάλλοντος από λάδια μηχανών.

Τα λάδια αυτά χύνονται καταλάθος στον δρόμο, με αποτέλεσμα όταν βρέχει να καταλήγουν σε φρεάτια υπονόμων και μετά στην θάλασσα.

Έτσι η ΜΚΟ τοποθετεί τα “χαλάκια” γύρω από τα φρεάτια για να μαζεύουν τα λάδια μηχανών.