Το κινητό τηλέφωνο αποτελεί μια ομολογουμένως χρήσιμη συσκευή με διάφορες λειτουργίες στην οποία ταυτόχρονα αποθηκεύονται ποικίλα δεδομένα. Έτσι, όσο απαραίτητη είναι η απόκτηση ενός κινητού, τόσο σημαντική είναι και η υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων ασφαλείας για την απομάκρυνση τυχόν απρόσκλητων εισβολέων. Η αλήθεια είναι ότι οι έννοιες της κυβερνοασφάλειας και του hacking έχουν επεκταθεί και στα smartphones, κάνοντας έτσι επιτακτική την ανάγκη προστασίας των συσκευών αυτών από τους επίδοξους εγκληματίες.

Προσέξτε πού φορτίζετε τη συσκευή σας

Η πιο αξιόπιστη και σωστή επιλογή είναι να φορτίσετε το κινητό τηλέφωνο στο σπίτι σας ή σε κάποιο χώρο που εμπιστεύεστε. Να μην ξεχνάμε την ίδια στιγμή ότι η φόρτιση μέσω USB ίσως φανεί αρκετά επικίνδυνη. Ένα τέτοιου είδους καλώδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά και λήψη αρχείων, φωτογραφιών και βίντεο. Εάν τώρα τοποθετήσετε το USB-φορτιστή σε έναν άγνωστο υπολογιστή ή άλλη πηγή τροφοδοσίας, τότε μπορεί τα δεδομένα σας, αλλά και λογαριασμοί, να βρεθούν στα χέρια ενός κακόβουλου χρήστη. Επίσης, εάν ο ηλεκτρονικός υπολογιστής έχει εγκατεστημένο κάποιο παράνομο λογισμικό (ιό, δούρειο ίππο, worm), πολύ πιθανόν αυτό να μεταφερθεί στη συσκευή και να μολυνθεί και αυτή.

Wi-Fi Σύνδεση

Αδιαμφισβήτητα, πολλοί κυβερνοεγκληματίες είναι τόσο ευφάνταστοι που φτάνουν στο σημείο να δημιουργούν οι ίδιοι ψεύτικα δίκτυα σύνδεσης τα οποία μοιάζουν με τις συνδέσεις νόμιμων παρόχων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι χρήστες να ακολουθούν μια παραπλανητική ονομασία και να εισέρχονται σε κάποια σύνδεση, η οποία ωστόσο είναι επικίνδυνη για τη συσκευή και κατ’ επέκταση για τα δεδομένα τους. Τις περισσότερες φορές, η είσοδος σε αυτά τα δίκτυα σύνδεσης γίνεται πολύ εύκολα και γρήγορα. Όσο κάποιος είναι συνδεδεμένος σε μη ασφαλές δίκτυο, οι χάκερς έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την  κάθε κίνησή του, να αποκτούν πρόσβαση στα αρχεία του, αλλά και να υποκλέπτουν διαπιστευτήρια εισόδου. Την ίδια στιγμή, οι εγκληματίες μπορούν να μολύνουν τη συσκευή με κάποιου είδους κακόβουλου λογισμικού (spyware, adware) και να αποκτήσουν έτσι τον έλεγχο. Όταν δεν χρησιμοποιούμε το Wi-Fi καλό θα ήταν να το απενεργοποιούμε όπως και το Βluetooth.

Εγκαταστήστε antivirus και κάντε updates

Antivirus δεν χρειάζεται μόνο ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, αλλά κι ένα κινητό τηλέφωνο. Όσο πιο εξελιγμένη έκδοση τόσο το καλύτερο για την ασφάλεια της συσκευής. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να κάνουμε συχνά ενημέρωση του λογισμικού και των εφαρμογών μας. Με το σωστό update αντιμετωπίζονται πιθανά προβλήματα και κενά ασφαλείας.

Προσέξετε τους υπερσυνδέσμους , τα συνημμένα και τις διαφημίσεις

Με απλά λόγια προσέξτε πού κανετε <<κλικ>>. Πολλές ιστοσελίδες δεν είναι τόσο αθώες όσο φαίνονται παραπλανώντας τελικά τους επισκέπτες. Την ίδια στιγμή οι phishing απάτες έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις. Οι κυβερνοαπατεώνες, ως γνωστόν, αποστέλλουν κάποιο email ή sms το οποίο περιέχει ένα link ή συνημμένο. Όταν το θύμα πατάει σε αυτό, τότε του ζητείται να παραχωρήσει ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες. Αν τελικά ο χρήστης αποκαλύψει διαπιστευτήρια εισόδου, οι χάκερς μπορεί να εισέλθουν τελικά ακόμη και στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Το ίδιο προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε και με τις διαφημίσεις που επιλέγουμε να δούμε. Κάποιες από αυτές ίσως μολύνουν τη συσκευή μας με κάποιο κακόβουλο λογισμικό, με αποτέλεσμα οι εγκληματίες να παρακολουθούν και να υποκλέπτουν δεδομένα.

Κλείδωμα οθόνης και κωδικοί πρόσβασης

Το κλείδωμα της οθόνης της συσκευής είναι σίγουρα αρκετά σημαντικό για να αποφευχθούν οι τυχόν ανεπιθύμητες επισκέψεις. Επίσης, κάθε εταιρεία μπορεί να προσφέρει διαφορετικές επιλογές για το κλείδωμα της οθόνης όπως είναι κάποιο PIN ή μοτίβο. Ένα δύσκολο και περίπλοκο PIN ή μοτίβο είναι αδιαμφησβήτητα μια σωστή επιλογή.

Από την άλλη μεριά, πολλές φορές χρησιμοποιούμε το κινητό τηλέφωνο για να ελέγξουμε τους προσωπικούς μας λογαριαμούς (τραπεζικοί λογαριασμοί, social media). Ο κάθε λογαριασμός βέβαια θα πρέπει να έχει κάποια διαπιστευτήρια εισόδου. Οι κωδικοί λοιπόν που έχουμε στην κατοχή μας καλό θα ήταν να είναι ξεχωριστοί για κάθε λογαριασμό. Τα passwords μας θα πρέπει να είναι μεγάλα και μοναδικά. Η χρήση γραμμάτων (κεφαλαίων/μικρών), συμβόλων και αριθμών είναι η καλύτερη επιλογή. Επίσης, είναι λάθος να χρησιμοποιείτε προσωπικές πληροφορίες, όπως η ημερομηνία γέννησης και ονόματα. Τέλος, η συχνή ανανέωση των διάφορων κωδικών πρόσβασης προσφέρει σίγουρα μεγαλύτερη προστασία.

Με πληροφορίες από το csi.gr