Ο Δήμος Κω εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση στη θάλασσα συμπολιτών μας και επισκεπτών με κινητικά προβλήματα

Καρποφόρησε η συνεργασία του διευθύνοντα σύμβουλου της Sea-access Χάρη Μαντελάκη και του Δημάρχου της Κω Θεοδόση Νικηταρά καθώς όπως πρόσθεσε και η Αντιδήμαρχος Γεωργία Κασσιώτη η πρωτοπορία της Sea-access αποτελεί μια καινοτομία για το νησί.

Ένα αίτημα ετών, συμπολιτών μας με κινητικά προβλήματα, βρήκε τη δικαίωση του, με την τοποθέτηση τριών συστημάτων που διευκολύνουν την πρόσβαση εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα.

Ήδη τοποθετήθηκε σήμερα το πρωί στην παραλία του Ναυτικού Ομίλου η πρώτη τέτοια κατασκευή στο νησί μας.

Αύριο θα τοποθετηθούν δύο ακόμη. Μία στην κεντρική παραλία της Καρδάμαινας και άλλη μία στο Καμάρι Κεφάλου.

Πρόκειται για εγκατάσταση μη μόνιμων συναρμολογούμενων διατάξεων για την αυτόνομη πρόσβαση εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος  «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020», με προϋπολογισμό 286.043€, εκ των οποίων χρηματοδότηση 180.000€ ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί από ιδίους πόρους του Δήμου.

Στο ίδιο πλαίσιο, θα επαναδημοπρατηθούν για τοποθέτηση στους ίδιους χώρους, η προμήθεια και εγκατάσταση χώρων υγιεινής ΑΜΕΑ, κινητός διάδρομος προσβασιμότητας, αποδυτήρια κ.α..

Παράλληλα, ο Δήμος Κω προκειμένου να καλύψει επιπλέον τις περιοχές Μαστιχαρίου και Μαρμαρίου υπέβαλλε ανάλογη πρόταση για χρηματοδότηση στο ειδικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Οι υποδομές που δημιουργούνται βελτιώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες και στους επισκέπτες του νησιού, αναβαθμίζοντας την ταυτότητα του νησιού μας ως τουριστικού προορισμού με ποιοτικές παροχές.

Πηγή: https://www.kostv.gr

Πιο εύκολη θα είναι πλέον η πρόσβαση στην θάλασσα των συμπολιτών με κινητικά προβλήματα μας αφού σε τρία σημεία του νησιού αφού με το πρόγραμμα «Sea Access» της εταιρείας Akriman θα έχουν την δυνατότητα μόνοι τους να μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους.

Ο Δήμαρχος Κω δήλωσε ότι είναι μια ιδιαίτερη μέρα για εκείνον και τους συνεργάτες του αλλά και για όλη την Κωακή κοινωνία αφού πλέον υπάρχει αυτή η διευκόλυνση προς τους συμπολίτες μας οι οποίοι πλέον μπορούν να απολαμβάνουν ένα αγαθό όπως είναι η θάλασσα με τον ίδιο τρόπο που το απολαμβάνουμε και εμείς.

Ο υπεύθυνος της εταιρείας “AkriMan”, Χάρης Μαντελάκης μίλησε για το πρόγραμμα Sea Acces εξηγώντας πόσο εύκολο είναι για τον καθένα να έχει πρόσβαση. Ο κάθε άνθρωπος με κινητικά προβλήματα θα μπορεί να πηγαίνει με το αμαξίδιο του δίπλα στο μηχάνημα, και αφού μπαίνει στο κάθισμα θα μπορεί με τηλεχειριστήριο να μπαίνει στην θάλασσα να απολαμβάνει το μπάνιο και με τον ίδιο τρόπο να βγαίνει.

Η Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακών Έργων, Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας και Διεθνών Σχέσεων, Γεωργία Κασσιώτη με την σειρά της τόνισε ότι πρόκειται για μια καινοτόμα λύση και έτσι θα υπάρχει μια ισότιμη λύση στο κολύμπι για όλους μας ενώ πρόσθεσε ότι θα προστεθούν ακόμη δύο ράμπες στο Καμάρι της Κεφάλου και στην Καρδάμαινα.
Επισήμανε ότι αυτό είναι ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα που προέρχεται απ’ την απ’ την προηγούμενη δημοτική περίοδο και το οποίο αφορούσε πέρα απ’ τις ράμπες και χώρους υγιεινής και αποδυτήρια ωστόσο επειδή γι’ αυτό το κομμάτι ο διαγωνισμός βγήκε άγονος

ο Δήμος θέλησε να προχωρήσει με τις ράμπες για να μην χαθεί και άλλος χρόνο και καλοκαίρι για τους συμπολίτες μας. Την επόμενη χρονιά που θα επαναληφθεί ο διαγωνισμός θα τοποθετηθούν και οι χώροι υγιεινής και τα αποδυτήρια.
Μάλιστα ο Δήμος υπέβαλε και στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” αντίστοιχη χρηματοδότηση για να καλυφθούν και όλες οι παραλίες του νησιού και να μπει τέτοια ράμπα και στο Μαστιχάρι και στο Μαρμάρι.