Ο ζωολογικός κήπος Paignton στο Ντέβον στη Βρετανία προκειμένου να καταψυχθούν τα γενετικά δείγματα ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση άρχισε να χρησιμοποιεί κρυογονικές τεχνολογίες.

Στόχος του ζωολογικού κήπου είναι να προσπαθήσει να σώσει το DNA περίπου 40.000 ειδών που κινδυνεύουν αυτή τη στιγμή με εξαφάνιση, για τον οποίο στόχο έχει συνεργαστεί με το Nature’s SAFE. Οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν «μοναδικές τεχνικές επεξεργασίας και αποθήκευσης» που θα τους επιτρέψουν να διατηρήσουν πολλαπλά δείγματα αναπαραγωγικού ιστού και κυττάρων από τα απειλούμενα είδη σε ζωντανή κατάσταση στους -196°C.

Αυτά τα δείγματα συλλέγονται από ζώα που πεθαίνουν ή στειρώνονται στον ζωολογικό κήπο και η ομάδα ελπίζει ότι η συνεργασία με τη Nature’s SAFE, μια από τις μεγαλύτερες ζωντανές βιοτράπεζες της Ευρώπης, θα βοηθήσει στην προσθήκη κρίσιμων δειγμάτων στα 80 είδη που έχει ήδη αποκτήσει η βιοτράπεζα.

Η Dr. Dr. Kirsten Pullen, επικεφαλής επιστήμονας στο Wild Planet Trust, της εταιρείας που διαχειρίζεται τον ζωολογικό κήπο του Ντέβον, διευκρινίζει:

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στη διατήρηση των ειδών σημαίνουν ότι πρέπει να είμαστε προνοητικοί και καινοτόμοι. Καθώς συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας με πρωτοβουλίες αναπαραγωγής και διατήρησης σε αιχμαλωσία, η συνεργασία με τη Nature’s SAFE μάς παρέχει μια συναρπαστική ευκαιρία να αναπτύξουμε ένα άλλο εργαλείο για να πετύχουμε τον στόχο μας, να σταματήσουμε την εξαφάνιση των ειδών.

 

Λόγω της χρήσης κρυογονικών τεχνολογιών, είναι δυνατό αυτά τα είδη να τα επαναφέρουν στη ζωή χρησιμοποιώντας το γενετικό τους υλικό σε «10, 20, 30, 1.000 χρόνια», σύμφωνα με τον Tullis Matson, συνιδρυτή του Nature’s SAFE.

«Θεωρητικά, τα επόμενα χρόνια, μπορούμε να μετατρέψουμε αυτό το δείγμα δέρματος σε σπέρμα και ωάριο, κάτι που είναι απίστευτο. Αλλά η επιστήμη προχωρά τόσο γρήγορα που αν δεν το παγώσουμε τώρα, θα έχουμε χάσει αυτό το είδος για πάντα» είπε στο Sky News.