dimos kordelioy eyosmoy

Κινητοποίηση από το Δημαρχείο του Ευόσμου (Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου) προς τις γειτονιές του δήμου οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων ενάντια στη δυσοσμία – ρύπανση από τα ΕΛ.ΠΕ.

Η κινητοποίηση προγραμματίζεται για την προσεχή Κυριακή, 18 Απριλίου στις 6.30 μ.μ. και θα ξεκινήσει από το δημαρχιακό κατάστημα στην πλατεία του Ευόσμου.

Στην ανακοίνωσή τους τα Σωματεία και οι Φορείς στέλνουν μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως : Οι αγώνες μας δεν παίρνουν αναβολή!, και σημειώνουν ότι “Μέσα από τις μάσκες, οι φωνές μας πρέπει να ακουστούν ακόμα πιο δυνατά”.

Διεκδικούν:

➢Να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των κατοίκωντης περιοχής και των εργαζομένων στην επιχείρηση. Άμεσα να προχωρήσει η μεταφορά και η πλήρης στεγανοποίηση των σκαμμάτων υποδοχής αποβλήτων σε χώρο κατάλληλο που θα έχει την σύμφωνη γνώμη των κατοίκων.

➢ Να πραγματοποιηθεί επιδημιολογική έρευνα στους κατοίκους της περιοχής και τους εργαζόμενους της επιχείρησης. Να υποβληθούν άμεσα στις ενδεδειγμένες εξετάσεις για τις επιπτώσεις στην υγεία τους από τη μακροχρόνια έκθεση στους βιομηχανικούς ρύπους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων και των κατοίκων.

➢ Διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων μέχρι να ολοκληρωθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων και των εργαζόμενων.Το κόστος της διακοπής λειτουργίας δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να πέσει στις πλάτες των κατοίκων και των εργαζομένων, αλλά στην επιχείρηση, η οποία κερδοφορεί και είναι υπεύθυνη για τη ρύπανση στη βάση υλοποίησης των επιχειρηματικών της σχεδίων όλα αυτά τα χρόνια. Μέχρι την εφαρμογή αυτών των μέτρων να ανασταλεί η λειτουργία των εργασιών της εταιρείας με την εξασφάλιση όλων των μισθολογικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ, μόνιμους και εργολαβικούς.

➢ Όχι στις χορηγίες των ΕΛΠΕ που δίνονται για εξαγοράσουν την ανοχή μας. Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες μας σε σχολική στέγη, υγεία, χώρους άθλησης και αναψυχής αποκλειστικά από το κράτος, την περιφέρεια και τον Δήμο, μέσα από γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

➢ Να καταρτιστεί άμεσα ολοκληρωμένη εκτίμηση επικινδυνότητας και να διαμορφωθούν ανάλογα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περιοχή μας σε περίπτωση μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος.

➢ Να αναβαθμιστούν τεχνικά οι σταθμοί μέτρησης της περιοχής και οι μετρήσεις να γίνονται 365 μέρες το χρόνο με άμεση ενημέρωση των κατοίκων για όλες τις εκλυόμενεςενώσεις που παράγονται από την βιομηχανική δραστηριότητα.

➢ Μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να καλυφτούν οι ανάγκες του υποστελεχωμένουΚέντρου Υγείας του Εύοσμου. Να αναβαθμιστεί το ΚΥ με όλες τις ειδικότητες ούτως ώστε να επαρκεί για τις ανάγκες του πληθυσμού που εξυπηρετεί. Επίσης να ενισχυθεί με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό ώστε να πραγματοποιεί σε συχνά χρονικά διαστήματα αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν τις επιδημιολογικές μελέτες που θα οδηγήσουν στη σωστή πρόληψη και περίθαλψη των κατοίκων της περιοχής, που είναι επιβαρημένη με τόσους βιομηχανικούς ρύπους.

➢ Να εκπονηθεί σχέδιο οριστικής μετεγκατάστασης των ΕΛ.ΠΕ. και άλλων τέτοιων βιομηχανιών εκτός αστικού ιστού συνολικά, με ευθύνη του κράτους και με έξοδα των ίδιων των βιομηχανιών, ώστε να προστατευθεί η υγεία των κατοίκων και να αποφευχθεί και ο κίνδυνος μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων.

Στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή προσθέτει:

Η ρύπανση και η δυσοσμία από τα ΕΛ.ΠΕ. είναι η κορυφή του παγόβουνου για τους κατοίκους της περιοχής για την κατάσταση που βιώνουμε όλοι τον τελευταίο χρόνο λόγω της πανδημίας. Σήμερα στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε δεν χαμηλώνουμε τον πήχη, σηκώνουμε το ανάστημα μας και φωνάζουμε ότι δεν θα ανεχτούμε τίποτα λιγότερο από το να καλυφτούν οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες μας.
Οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιήσαμε το προηγούμενο διάστημαανέδειξαν το πρόβλημα της ρύπανσης και της δυσοσμίας από τα ΕΛ.ΠΕ..

Η διοίκηση του Δήμου μαζί με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παίζουν παιχνίδια στις πλάτες μας. Μας γεμίζουν ψεύτικες ελπίδες ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση, ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή και πρέπει να συμβιβαστούμε με την δυσοσμία και τη ρύπανση του αέρα που αναπνέουμε.

Κάνουμε ξεκάθαρο ότι:

• Δε συμβιβαζόμαστε με την μπόχα και τις καρκινογόνες ουσίες που πνίγουν τις γειτονιές και τα σχολεία των παιδιών μας.
• Δε συμβιβαζόμαστε με μειώσεις μισθών, με απληρωσιά σε μια σειρά κλάδους, με απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις σε χώρους δουλειάς με πρόσχημα την πανδημία.
• Δε συμβιβαζόμαστε να ζούμε και να δουλεύουμε σε γειτονιέςχωρίς χώρους πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και άθλησης, που είτε δεν υπάρχουν είτε αναγκαζόμαστε να τους χρυσοπληρώνουμε!
• Δεσυμβιβαζόμαστε να ζούμε στο φόβο, δεν θέλουμε τα παιδιά μας να μένουνκλεισμένα στο σπίτιμπροστά σε μια οθόνη με τηλεκπαίδευση (που και αυτή δεν υπάρχει).

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

Στη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων ενάντια στη δυσοσμία -ρύπανση από τα ΕΛ.ΠΕ. συμμετέχουν:

Συνδικάτο οικοδόμων και εργαζομένων στα δομικά υλικά και τις κατασκευές Ν.Θεσσαλονίκης
Συνδικάτο εργαζομένων σε επιχειρήσεις παραγωγής επισιτιστικών προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας
Ένωση εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης
Συνδικάτο κατεργασίας ξύλου Ν. Θεσσαλονίκης
Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών-Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης-Πιερίας-Χαλκιδικής
Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Θεσσαλονίκης
Σύλλογος εργαζομένων Ο.Τ.Α. και δημοτικών επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης
Σωματείο Γραφικών Τεχνών, Τύπου-Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας
Συνδικάτο εργατοϋπαλλήλων μετάλλου και εργαζομένων ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας
Ένωση Λογιστών Θεσσαλονίκης
Συνδικάτο εργαζομένων φαρμάκου, καλλυντικού & συναφών επαγγελμάτων Κεντρικής Μακεδονίας
Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης
Σύλλογος Γυναικών Ευόσμου (μέλος Ο.Γ.Ε.)
Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων & Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Εμπορικός Σύλλογος Ελευθερίου Κορδελιού
Σύλλογος Φοιτητών Γεωπονίας
Σύλλογος Φοιτητών Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων
Σύλλογος Φοιτητών Οδοντιατρικής
Σύλλογος Φοιτητών Ιστορικού-Αρχαιολογικού
Σύλλογος Φοιτητών Νομικής
Σύλλογος Φοιτητών Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ
Σύλλογος Φοιτητών ΤΕΦΑΑ
Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής
Ένωση Γονέων Αμπελοκήπων-Μενεμένης
Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Συκεών
Σύλλογος Γυναικών Αμπελοκήπων
Σύλλογος Γυναικών Πολίχνης
Ομάδα Γυναικών Μενεμένης
Ομάδα Γυναικών Σταυρούπολης
Ομάδα Γυναικών Ευκαρπίας
Ομάδα Γυναικών Δήμου Δέλτα