Ποιος θα περίμενε ένα έργο τέχνης ούτε καν προκλητικό να φέρει αντιδράσεις σε μέρος της κοινωνίας μας. Κι ο λόγος για την προσωπογραφία του Ντιέγκο Μαραντόνα που αποτύπωσε σε τοίχο δημοτικού σχολείου στην καλαμαριά ο ζωγράφος Ηλίας Στύλος με το nickname Hayate.

Οι αντιδράσεις κυρίως εστιάζουν στον βίο του μεγάλου άσου του ποδοσφαίρου κι ότι η αποτύπωση του σε δημόσια θέα εντός των ορίων ενός σχολικού κτηρίου, θα αποτελέσει αρνητικό παράδειγμα προς τους μικρούς μαθητές. Και κάπου εδώ φαίνεται να χάνεται το νόημα της τέχνης, που έχει να κάνει ακόμη και με το γεγονός πως η οποιαδήποτε αναφορά που μπορεί να περικλείεται σε ένα έργο μπορεί να αποτελέσει ερέθισμα για τον θεατή, ακόμη και για μικρά παιδιά που ενδεχομένους να λάβουν γνώση για τις αρνητικές επιπτώσεις συμπεριφορών ενός προσώπου εν προκειμένω …Αν και φυσικά το ζητούμενο δεν είναι αυτό, καθώς ο Hayate απλά και μόνο ζωγράφισε την ποδοσφαιρική οντότητα ενός παγκοσμίο αθλητικού συμβόλου.

Την ανάλογη απορία τ εξέφρασε και ο ίδιος ο καλλιτέχνης με δηλώσεις του, εξηγώντας και την κατάσταση:

“Με πήρε τηλέφωνο η διευθύντρια να μου κόψει τη χαρά. Με ρώτησε Πως είναι δυνατόν να είναι γκράφιτι ένας άνθρωπος ναρκομανής;». Δεν είναι έτσι της είπα. Έδωσε τρομερή χαρά στον κόσμο. Δεν μας ενδιαφέρει τι έχει κάνει στην προσωπική του ζωή. Μου είπε να φέρω τα σύνεργά μου και να το σβήσω. Δεν πρόκειται να γίνει αυτό. Είναι έργο και υπάρχουν δικαιώματα καλλιτεχνικά πάνω σ’ αυτό. Όταν πήρα άδεια ήθελα να φιλοτεχνήσω αυτό τον τοίχο. Μου είπαν να βάψω και τα δίπλα τοιχάκια. Συμφώνησα. Έκανα τον άλλο τοίχο με την Αργοναυτική εκστρατεία, αλλά μ’ έβλεπαν κάποιοι απλά ως εργάτη, για να βάψω τους τοίχους. Είμαι καλλιτέχνης. Και τα δύο μου έργα τα έκανα αφιλοκερδώς. “.