Διαδικτυακή εκδήλωση για «Τα πολλαπλά πρόσωπα της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή»

Τα πολλαπλά πρόσωπα της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή, με έμφαση στην υποστήριξη των συνθηκών διασφάλισης και προστασίας της ψυχικής υγείας και της αποτροπής της ψυχικής επιβάρυνσης, αναμένεται να αναδειχθούν κατά την ειδική εκδήλωση που διοργανώνει διαδικτυακά ο δήμος Νεάπολης-Συκεών σε συνεργασία με τον Κέντρο Πρόληψης «ΠΥΞΙΔΑ».

 

Η εκδήλωση, που διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας (8 Μαρτίου), θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022, στις 5 μ.μ., μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ZOOM, με εισηγήτρια την κλινική ψυχολόγο, και επιστημονικό στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης «ΠΥΞΙΔΑ», Χρυσάνθη Κολύβα. Το θέμα που θα αναπτύξει είναι «Τα πολλαπλά πρόσωπα της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή: Ψυχική υγεία ή Ψυχική επιβάρυνση;», με τη συμμετοχή στην εκδήλωση να είναι ελεύθερη αφού προηγηθεί δήλωση συμμετοχής στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο (www.pyxida.org.gr/δρασεις).

Η διοργάνωση της εκδήλωσης αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αυτή πραγματοποιείται μέσα σε ένα περιβάλλον κατά το οποίο καταγράφεται διόγκωση των κρουσμάτων βίας κατά των γυναικών, που πολλά από αυτά καταλήγουν σε έγκλημα.

Το γεγονός αυτό ενεργοποίησε τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του δήμου Νεάπολης-Συκεών, οι οποίες, μετά από εντολή του δημάρχου, ανέλαβαν την πρωτοβουλία ειδικής εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με στόχο να ενθαρρυνθούν τόσο η γυναίκα-θύμα όσο και ο άνδρας-θύμα και να σπάσουν τη σιωπή τους όταν υφίστανται απειλές κατά της σωματικής και ψυχικής υγείας και ασφάλειάς τους.

Για τον σκοπό τυπώθηκε ειδικό ενημερωτικό έντυπο το οποίο θα διανεμηθεί σε όλο τον δήμο από μικτά κλιμάκια αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών. Στόχος της εκστρατείας αυτής είναι να μεταφερθούν παντού το μήνυμα ότι «η σεξουαλική παρενόχληση και η βία είναι ανεπίτρεπτες και πρέπει να καταγγέλλονται και να τιμωρούνται!», μεταφέροντας ταυτόχρονα την αποφασιστικότητα της δημοτικής Αρχής για την υποστήριξη των θυμάτων μέσω των Κοινωνικών Υπηρεσιών, των Συμβουλευτικών Σταθμών και του Κέντρου Πρόληψης «ΠΥΞΙΔΑ», που στελεχώνονται από ψυχολόγους και ειδικούς επιστήμονες ψυχικής υγείας.

 

«Στο πλευρό του καθενός…»

«Μη φοβάσαι, μη σωπαίνεις, ζήτα βοήθεια», είναι το μήνυμα του δημάρχου Νεάπλης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη, τονίζοντας ότι οι Υπηρεσίες του δήμου και της «ΠΥΞΙΔΑΣ» μπορούν να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν τα άτομα που υφίστανται σεξουαλική ή ψυχολογική βία.

«Οι κοινωνικές Υπηρεσίες του δήµου µας, οι Συµβουλευτικοί µας Σταθµοί, οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί µας λειτουργοί, καθώς και το Κέντρο Πρόληψης ‘‘ΠΥΞΙ∆Α’’, βρίσκονται στο πλευρό κάθε γυναίκας και κάθε παιδιού που βιώνει τη βία εκεί που ζει, εκεί που εργάζεται, εκεί που σπουδάζει, εκεί που αθλείται, εκεί που περνά τον ελεύθερο χρόνο της», τονίζει στο μήνυμά του ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, το οποίο αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

«Καθώς τα νούµερα στις στατιστικές γίνονται ολοένα και πιο τροµακτικά, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο να αντικρίσουµε κατάµατα ένα διαχρονικό πρόβληµα της πατριαρχικής µας κοινωνίας. Το κίνηµα #MeToo αποκάλυψε την αφανέρωτη και ανεπούλωτη κοινωνική πληγή πολλαπλών µορφών ‘‘αυταρχισµού’’ που συντηρεί η κοινωνία µας και καταλήγουν στη χρόνια υποτίµηση, εκµετάλλευση και βία εναντίον των γυναικών και των παιδιών.

»Μέσα στο 2021 ξετυλίχτηκε μπροστά µας όλο το φάσµα της έµφυλης βίας˙ ενδοοικογενειακή βία, εργοδοτική βία, βιασµοί, γυναικοκτονίες, διαδικτυακός διασυρµός από “ερωτικούς” συντρόφους, σεξισµός, µισογυνικός λόγος, λεκτικός και σωµατικός εκφοβισµός, κατάχρηση εξουσίας και ο κατάλογος ολοένα και µακραίνει.

»Πρόκειται για ένα ζήτηµα θεµελιωδών ανθρωπίνων δικαιωµάτων. Ένα σηµάδι ντροπής για όλες τις κοινωνίες. Γιατί το τραύµα κάθε γυναίκας είναι το τραύµα κάθε κοινωνίας. Γιατί όσο απειλείται και όσο κακοποιείται η γυναίκα, η κόρη, η µάνα, η αδερφή, η σύζυγος, η φίλη, τόσο απειλείται και κακοποιείται η ίδια η ∆ηµοκρατία και ο Πολιτισµός µας.

»Είναι πλέον εµφανές ότι δεν αρκούν τα ευχολόγια. Επιµένουµε. Ενθαρρύνουµε. ∆ρούµε.

»Οι κοινωνικές Υπηρεσίες του δήµου µας, οι Συµβουλευτικοί µας Σταθµοί, οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί µας λειτουργοί, καθώς και το Κέντρο Πρόληψης «ΠΥΞΙ∆Α», βρίσκονται στο πλευρό κάθε γυναίκας και κάθε παιδιού που βιώνει τη βία εκεί που ζει, εκεί που εργάζεται, εκεί που σπουδάζει, εκεί που αθλείται, εκεί που περνά τον ελεύθερο χρόνο της.

»Ευαισθητοποιούµε, ενηµερώνουµε, αγκαλιάζουµε, υποστηρίζουµε, ενδυναµώνουµε και παροτρύνουµε τις γυναίκες, αλλά και κάθε αδύναµο ενήλικο ή ανήλικο θύµα που υφίσταται οποιαδήποτε µορφή κακοποίησης να ανακτήσει τη φωνή του και να υψώσει τη δύναµή του.

»Τα στερεότυπα, οι προκαταλήψεις, οι έµφυλες διακρίσεις αποδεικνύονται ιδιαίτερα ανθεκτικά και µένουν πολλά ακόµα να κατακτηθούν ώσπου να τα καταπολεµήσουµε στην πράξη».