Το βράδυ της Τετάρτης (19/6) και ενώ η μεγάλη φωτιά στη Βάρης – Κορωπίου είχε τεθεί υπό έλεγχο, ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε ανέφερε ότι «η φωτιά επεκτάθηκε με αστραπιαία ταχύτητα, αλλά υπάρχουν τεκμηριωμένες ενδείξεις ότι η αιτία δεν ήταν μόνο οι καιρικές συνθήκες. Οι ανακριτικές αρχές της πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ έχουν τη διάθεσή τους οπτικό υλικό που δείχνει ξεκάθαρα εμπρηστή να βάζει φωτιά σε ξερά χόρτα στη Βάρης – Κορωπίου, ενώ λίγο πιο κάτω εντοπίστηκε και μπιτόνι με πετρέλαιο με στουπιά».

Φευ, δύο ημέρες μετά η εφημερίδα «Καθημερινή» αδειάζει τον Βασίλη Κικίλια για τα περί εμπρησμού καθώς όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της τα δύο βίντεο που εξέτασαν πυροσβεστική και αστυνομία «έχουν καταγράψει την έναρξη της φωτιάς και άτομα που επιχειρούν να τη σβήσουν».

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», «και τα δύο προέρχονται από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων που λειτουργούν κοντά στο σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς. Βρίσκονται υπό επεξεργασία, με το ενδεχόμενο της κακόβουλης ενέργειας να απομακρύνεται, παρά την αρχική εντύπωση ότι επρόκειτο για έργο εμπρηστή».

Το πρώτο βίντεο, δείχνει αρχικά τον οδηγό ενός βαν, ο οποίος στη θέα της φωτιάς ακινητοποιεί το όχημά του. Μπαίνει σε παρακείμενο κατάστημα απ’ όπου δευτερόλεπτα αργότερα εξέρχεται τρέχοντας με πυροσβεστήρα στα χέρια, ακολουθούμενος από ένα ακόμη άτομο. Οι δύο άνδρες σπεύδουν προς τη φωτιά, με σκοπό να τη σβήσουν.

Το δεύτερο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, έχει επίσης τραβηχτεί από κάμερα ασφαλείας καταστήματος. Βρίσκεται κάποιες δεκάδες μέτρα μακρύτερα από το σημείο της έναρξης της φωτιάς. Είναι σταθερό και εστιάζει στο σημείο εκδήλωσης της φωτιάς, με το βίντεο ωστόσο, λόγω απόστασης, να μην είναι απολύτως ευκρινές. «Κατά πληροφορίες, πάντως, προκύπτει με σχετική βεβαιότητα ότι τη στιγμή που η πυρκαγιά ξεσπάει, στο σημείο έναρξης δεν υπάρχει κίνηση ατόμων ή οχημάτων».