
Η προεδρία της Γαλλίας γνωστοποίησε ότι η αυριανή έκτακτη Σύνοδος στο Παρίσι θα περιλαμβάνει σημαντικούς Ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σκοπός της συνάντησης είναι η συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ουκρανικό.
Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν επίσης οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας, ενισχύοντας τη σημασία της συνάντησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η σύνοδος πραγματοποιείται υπό το φως της δήλωσης του ειδικού απεσταλμένου του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, ο οποίος ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ερωτηθούν, αλλά δεν θα συμμετάσχουν σε πιθανές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θα εξεταστούν οι προσπάθειες των ΗΠΑ να αποκλείσουν τους Ευρωπαίους από τις ειρηνευτικές συνομιλίες, η θέση που πρέπει να υιοθετήσει η Ευρώπη σχετικά με τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και οι εγγυήσεις ασφαλείας που μπορούν να προσφερθούν στην Ουκρανία μέσω του ΝΑΤΟ ή κάποιας ευρωπαϊκής δύναμης.
Σημαντικά στελέχη του Λευκού Οίκου, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, αναμένεται να συναντηθούν με Ρώσους διαπραγματευτές στη Σαουδική Αραβία τις επόμενες ημέρες.