![806787b4aad58658835e73bcdea8ccb1_XL.jpg](https://speedynews.gr/wp-content/uploads/2025/02/806787b4aad58658835e73bcdea8ccb1_XL-696x406.jpg)
Η κινεζική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της υπηρεσίας κατασκοπείας της Νότιας Κορέας, η οποία την κατηγορεί ότι συλλέγει «υπερβολικά» προσωπικά δεδομένα, ενώ αμφισβητεί και τις απαντήσεις της σε ερωτήματα που αφορούν εθνικά θέματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NIS), η υπηρεσία έχει στείλει επίσημη ενημέρωση σε κυβερνητικές υπηρεσίες, καλώντας τις να λάβουν προληπτικά μέτρα ασφαλείας σχετικά με τη συγκεκριμένη εφαρμογή.
Κατηγορίες κατά του DeepSeek
Η NIS υποστηρίζει ότι, σε αντίθεση με άλλες υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης, τα αρχεία συνομιλιών είναι μεταβιβάσιμα, καθώς η εφαρμογή διαθέτει λειτουργία συλλογής μοτίβων πληκτρολόγησης που μπορεί να αναγνωρίσει χρήστες και να επικοινωνήσει με κινεζικούς διακομιστές, όπως το volceapplog.com.
Ορισμένα υπουργεία στη Νότια Κορέα έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στην εφαρμογή, επικαλούμενα ανησυχίες για την ασφάλεια, ακολουθώντας το παράδειγμα της Αυστραλίας και της Ταϊβάν, οι οποίες έχουν προειδοποιήσει ή επιβάλει περιορισμούς στο DeepSeek.
Η NIS αναφέρει ότι η DeepSeek παρέχει στους διαφημιστές απεριόριστη πρόσβαση στα στοιχεία των χρηστών και αποθηκεύει δεδομένα Νοτιοκορεατών χρηστών σε κινεζικούς σέρβερ. Σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία, η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες όποτε το ζητήσει.
Διαφορετικές απαντήσεις σε ευαίσθητα θέματα
Η DeepSeek φέρεται να δίνει διαφορετικές απαντήσεις σε ευαίσθητα ερωτήματα ανάλογα με τη γλώσσα. Για παράδειγμα, στην ερώτηση σχετικά με την προέλευση του κίμτσι, η εφαρμογή απάντησε ότι είναι κορεατικό πιάτο στα κορεατικά, ενώ στα κινέζικα δήλωσε ότι προέρχεται από την Κίνα, κάτι που επιβεβαίωσε η NIS.
Η προέλευση του κίμτσι έχει προκαλέσει διαμάχες μεταξύ Νοτιοκορεατών και Κινέζων χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, η DeepSeek έχει κατηγορηθεί ότι λογοκρίνει απαντήσεις σε πολιτικά ζητήματα, όπως η καταστολή στην πλατεία Τιενανμέν το 1989.
Απαντώντας στις ανησυχίες των υπουργείων της Νότιας Κορέας, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η κινεζική κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και ότι ποτέ δεν θα ζητήσει από κάποια εταιρία ή άτομο να συγκεντρώσει ή να αποθηκεύσει στοιχεία παραβιάζοντας τη νομοθεσία.