Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα δύο βλήματα που φέρονται να ήταν βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς, ανακοίνωσε ο στρατός της Νότιας Κορέας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλώντας τη ενέργεια “άκρως ακατάλληλη” δεδομένης της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι φερόμενοι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν προς την θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της κορεατικής χερσονήσου από την περιοχή Σονκόν της βορειοκορεατικής επαρχίας Βόρειου Πιόνγαν, ανέφερε το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας (JCS). Το Σονκόν βρίσκεται πάνω από την Πιονγκγιάνγκ, κοντά στη βορειοδυτική γωνία της κορεατικής χερσονήσου.

Η γιαπωνέζικη ακτοφυλακή ανακοίνωσε από την πλευρά της πως η Πιονγκιάνγκ φέρεται να εκτόξευσε πύραυλο που προσγειώθηκε έξω από τα ύδατα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας. “Μια τέτοια στρατιωτική ενέργεια της Βόρειας Κορέας είναι εξαιρετικά ακατάλληλη σε μια εποχή που ο Covid-19 προκαλεί δυσκολίες σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε η JCS, ζητώντας “άμεση παύση”.

Η εκτόξευση των πυραύλων ήρθε λίγες ώρες μετά αφού η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει σε μια συνεδρίαση της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης, το νομοθετικό σώμα της χώρας, στην Πιονγκγιάνγκ. Ως ένα γεγονός που συγκεντρώνει σε ένα σημείο περίπου 700 από τους κορυφαίους αξιωματούχους της χώρας, αναλυτές ανέφεραν ότι η εκτόξευση ήταν μια επίδειξη δύναμης εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Κορωνοϊός: Ακόμη δεν έχει ανακοινώσει κρούσμα για η Β.Κορέα

Η Βόρεια Κορέα δεν έχει ανακοινώσει κανένα κρούσμα του ιού, αν και ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι “είναι σχεδόν βέβαιο” ότι υπάρχουν λοιμώξεις στη Βόρεια Κορέα.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει επιβάλει αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους, αλλά οργανώσεις βοήθειας θεωρούν τη χώρα ιδιαίτερα ευάλωτη σε ένα ξέσπασμα του ιού, καθώς το σύστημα υγείας δεν διαθέτει πόρους και λόγω των διεθνών κυρώσεων.

“Όχι μόνο η Πιονγιάνγκ επιθυμεί να αποφύγει σημάδια αδυναμίας κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, αλλά θέλει το λαό της να πιστεύει ότι η Βόρεια Κορέα βρίσκεται σε θέση σχετικής δύναμης”, δήλωσε ο Λιφ Ερικ Έσλεϊ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ewha Womans στη Σεούλ.

Η σημερινή εκτόξευση πυραύλων ακολούθησε δύο αντίστοιχες νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πυραύλους μικρής εμβέλειας και πολλαπλά βλήματα σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας, προκαλώντας εκκλήσεις ΗΠΑ και Κίνας προς την Πιονγιάνγκ να επιστρέψει στις συνομιλίες για τον τερματισμό των πυρηνικών και πυραυλικών προγραμμάτων.

Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM