
Ο Τούρκος καθηγητής Γεωφυσικής, Δρ. Οβγκούν Αχμέτ Ερτσάν, προειδοποιεί για τους κινδύνους που συνδέονται με τους σεισμούς στη Σαντορίνη, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ». Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι σεισμικές δονήσεις που παρατηρούνται στο νησί προέρχονται από το ηφαίστειο και ενδέχεται να επηρεάσουν και τα γύρω νησιά.
«Τα τελευταία 24ωρα σημειώνονται μικροί σεισμοί, με μέγεθος έως 4,8 Ρίχτερ, στην περιοχή του Αιγαίου Πέλαγος κοντά στη Σαντορίνη. Το εστιακό βάθος των σεισμών κυμαίνεται από 1 έως 5 χιλιόμετρα, γεγονός που υποδηλώνει ηφαιστειακή προέλευση», σημειώνει ο Δρ. Ερτσάν.
Ο καθηγητής εξηγεί ότι πριν από μια ηφαιστειακή έκρηξη, παρατηρείται αύξηση της πίεσης κατά 250 bar από το θάλαμο μάγματος, που μπορεί να προκαλέσει εκρήξεις με θερμοκρασία 2.200 βαθμών Κελσίου. «Εάν εκραγεί μια πυριτική λάβα, μπορεί να δημιουργήσει ηφαιστειακές «βόμβες», και εάν αυτό συνοδευτεί από σεισμό, οι δονήσεις μπορεί να φτάσουν από M5 έως M7, προκαλώντας κύματα σάρωσης που μπορούν να επηρεάσουν τα νησιά του Αιγαίου, την Πελοπόννησο και την Κρήτη», προσθέτει.
Ο Δρ. Ερτσάν αναφέρει επίσης ότι οι οικισμοί στη Σαντορίνη και στα γύρω νησιά θα πρέπει να εκκενωθούν και να περιοριστούν οι θαλάσσιες μεταφορές και η αλιεία.
Σε άλλη ανάρτησή του, ο καθηγητής αναλύει τα 4 συμπτώματα που σχετίζονται με ηφαιστειακές εκρήξεις, τρία από τα οποία έχουν παρατηρηθεί στη Σαντορίνη:
1. Ρηχός σεισμός και σεισμικές καταιγίδες
2. Εκροές αερίων
3. Θόρυβοι από το έδαφος
4. Διόγκωση του εδάφους
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, αν και υπάρχουν τα παραπάνω συμπτώματα, η έκρηξη δεν είναι σίγουρη και μπορεί να καθυστερήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Β. Καραστάθη, έχουν καταγραφεί πάνω από 380 σεισμοί στην περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού το τελευταίο δεκαήμερο. Ο ίδιος τονίζει ότι οι σεισμοί είναι τεκτονικής προέλευσης και ότι η περιοχή είναι γνωστή για τις σημαντικές τεκτονικές δομές της.
Ο κ. Καραστάθης υπογραμμίζει την ανάγκη για προληπτικά μέτρα και καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την σεισμική δραστηριότητα, ενώ το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο παρακολουθεί στενά την κατάσταση.