Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, δήλωσε ότι η Ευρώπη θα εντείνει τις προσπάθειές της για να επιταχύνει τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ.

«Εργαζόμαστε με την Ουκρανία για την ένταξή της στην ΕΕ, γιατί η Ουκρανία είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας και εδώ βρίσκεται το μέλλον της», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «έχουμε ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά τώρα είναι η ώρα να μετακινήσουμε βουνά».

Η φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε επίσης στη ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες, η οποία θα επιτρέπει στις κυβερνήσεις να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες χωρίς να παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Οι υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, υποστήριξαν αυτή την επιλογή, εκτιμώντας ότι θα τους δώσει τη δυνατότητα να ενισχύσουν τις αμυντικές τους δαπάνες χωρίς άλλες περικοπές στον προϋπολογισμό.

Η πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε τη στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία, αναφέροντας ότι η συνολική στήριξη ανέρχεται σε 134 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 52 δισ. δολαρίων σε στρατιωτική βοήθεια, ποσό ίσο με αυτό των ΗΠΑ.

Η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει μια αποτυχημένη Ουκρανία, καθώς κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε και την ίδια την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπογράμμισε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ επιθυμούν να σταματήσει η αιματοχυσία και να επιτευχθεί μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη.

Σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, επεσήμανε τις σκληρές οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Δύση και τη σταδιακή απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είναι έτοιμος να εργαστεί για μια ειρήνη που θα τιμά τη θυσία της χώρας του. Αντίθετα, δήλωσε ότι οι όροι με τους οποίους προτίθεται να συναντηθεί ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν παραμένουν ασαφείς.

Αναφορικά με τις αμυντικές δαπάνες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε την ανάγκη αύξησής τους, προτείνοντας την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας για τις αμυντικές επενδύσεις. Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες, εφόσον γίνει ελεγχόμενα και υπό όρους.