Σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να αναθερμάνει τις συνομιλίες για το κουρδικό ζήτημα, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει να περιορίσει τον κουρδικό εθνικισμό στην περιοχή.

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο ιστορικός ηγέτης των Κούρδων, δήλωσε ότι αγαπά τη χώρα του και είναι διατεθειμένος να την υπηρετήσει αν χρειαστεί. Η δήλωση αυτή, σχεδόν 25 χρόνια μετά την επιστροφή του στην Τουρκία, μπορεί να ερμηνευτεί ως κάλεσμα προς την οργάνωσή του να καταθέσει τα όπλα.

Στρατηγικές του Ερντογάν

Ο τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να επαναφέρει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Κούρδους, ενώ παράλληλα συζητά με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το μέλλον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία. Ο Ερντογάν βλέπει μια ευκαιρία να εκμεταλλευτεί την αναταραχή και να αποτρέψει την αυξανόμενη απειλή του κουρδικού εθνικισμού, ενισχύοντας παράλληλα τις φιλοδοξίες της Τουρκίας στην αναδιαμόρφωση της Μέσης Ανατολής.

Η σημασία της δήλωσης του Οτσαλάν

Ο Οτσαλάν, που είναι φυλακισμένος κοντά στην Κωνσταντινούπολη, αναμένεται να κάνει μια σημαντική δήλωση στις 15 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που συμβολίζει την επέτειο της σύλληψής του. Αυτή η δήλωση θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας νέας προσπάθειας για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος, αν και η επιφυλακτικότητα της κουρδικής κοινότητας παραμένει ισχυρή.

Προοπτικές και προκλήσεις

Ο Ερντογάν έχει ελάχιστα σχολιάσει το κουρδικό ζήτημα δημόσια, αλλά ο εθνικιστής σύμμαχός του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έχει δηλώσει ότι ο Οτσαλάν θα πρέπει να απελευθερωθεί εφόσον προτρέψει τους ηγέτες του PKK να καταθέσουν τα όπλα. Η κουρδική κοινότητα επιθυμεί αναγνώριση των πολιτιστικών της δικαιωμάτων και αυτοδιάθεση, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο μόνιμη και ριζική λύση.

Η επίλυση του κουρδικού ζητήματος έχει επιχειρηθεί στο παρελθόν, αλλά οι συνομιλίες κατέρρευσαν το 2015. Σήμερα, η κατάσταση είναι διαφορετική, καθώς ο Ερντογάν έχει μια ευκαιρία να τερματίσει την αυτονομιστική τάση των Κούρδων, οι οποίοι είναι πιο δραστήριοι σε γειτονικές χώρες.

Εάν επιτευχθεί ειρηνική συμφωνία, θα μπορούσε να αποτελέσει μια ιστορική στιγμή για την Τουρκία, με τον Οτσαλάν να έχει ιδρύσει το PKK το 1978 και να έχει διατηρήσει τον έλεγχο μέχρι τη σύλληψή του. Παρά την ενθουσιασμό της κουρδικής κοινότητας, παραμένει η αμφιβολία σχετικά με την πραγματική πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια ουσιαστική συμφιλίωση.