lt;p>Την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ιταλία, αποτυπώνουν οι συγκλονιστικές εικόνες από το νοσοκομείο Papa Giovanni XXII στο Μπέργκαμο, την περιοχή της Λομβαρδίας που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κοροναϊού.

Στο βίντεο που δημοσιεύει το δίκτυο Sky News, γιατροί και νοσηλευτές – πολλές φορές στα όρια της εξάντλησης- καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Κοροναϊός : Ποιοι δικαιούνται άδεια σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Το ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου καταγράφει τις γεμάτες μονάδες εντατικής θεραπείας αλλά και τους διαδρόμους αναμονής όπου έχουν γεμίσει επίσης από ράντζα και μηχανήματα υποστήριξης της αναπνοής αφού οι ασθενείς δεν χωράνε.

«Θέλουν να το δείτε»

«Όλοι είχαμε ακούσει τι συνέβαινε εκεί μέσα, αλλά δεν είχε επιτραπεί σε κανέναν δημοσιογράφο να το δει με τα μάτια του, μέχρι τώρα.

Η πόλη του Μπέργκαμο μας προσκάλεσε προκειμένου να δείξουμε σε όλους πόσο επείγουσα και πρωτοφανής είναι αυτή η καταστροφική κατάσταση», αναφέρει ο Βρετανός δημοσιογράφος Stuart Ramsay, που φορώντας προστατευτική στολή καταγράφει την κατάσταση.

«Θέλουν να το δείτε. Θέλουν ο πληθυσμός των διαφόρων χωρών να κρίνει την απόκριση των κυβερνήσεών τους. Επειδή δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία ότι κανείς δεν γνώριζε.

Η Ιταλία δεν γνώριζε. Τώρα όλοι οι άλλοι γνωρίζουν», τονίζει ο δημοσιογράφος αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Οι ιατρικές ομάδες δίνουν μια μάχη εδώ και χάνουν».

Δραματική η κατάσταση – «Οι εικόνες είναι τρομακτικές»

«Οι εικόνες είναι τρομακτικές» αναφέρει ο δημοσιογράφος, ο οποίος όταν ρωτάει που βρίσκεται, του λένε ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν είναι θάλαμος, αλλά αίθουσα αναμονής.

«Η ΜΕΘ είναι γεμάτη. Ο κόσμος που λαμβάνει φροντίδα εδώ είναι νεοαφιχθέντες ασθενείς, αλλά δείχνουν πολύ χειρότερα απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς.

Οπουδήποτε αλλού θα ήταν περιστατικά που χρήζουν περίθαλψης σε ΜΕΘ όμως εδώ, για να πληροίς τα κριτήρια, πρέπει να είσαι στο χείλος του θανάτου (…) Τόσο άσχημα είναι τα πράγματα», σημειώνει και συνεχίζει:

«Μέλη του προσωπικού μας κάνουν νόημα να κάνουμε στην άκρη, ενώ σπρώχνουν φορεία με άνδρες και γυναίκες συνδεδεμένους με κινητούς αναπνευστήρες.

Δεν επικρατεί χάος αλλά οι ρυθμοί είναι πυρετώδεις. Περνούν βιαστικά από θαλάμους ξέχειλους με κρεβάτια που είναι όλα κατειλημμένα από κόσμο που υποφέρει: οι ασθενείς αγωνίζονται να πάρουν ανάσα και πιάνουν το στήθος τους ενώ σωληνάκια τους χορηγούν οξυγόνο».

«Ετοιμαστείτε!»

Οι γιατροί του νοσοκομείου,  περιγράφουν την αγωνία τους αλλά και την ανησυχία συναδέλφων τους από άλλες χώρες που προσπαθούν να προετοιμαστούν για τέτοιες κατατάσεις. Σημειώνουν πως το απόλυτο lockdown, είναι ο μόνος τρόπος να επιβραδυνθεί ο ιός.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες υγείας σε όλο τον κόσμο, αναφέρεται στο ρεπορτάζ, είναι ότι όταν η καμπύλη της μόλυνσης ανεβαίνει και εκτοξεύεται,  τότε όλοι οι πόροι, όλες οι προμήθειες εξαντλούνται αμέσως, καθώς πολλά νοσοκομεία έχουν τις ίδιες απαιτήσεις ταυτόχρονα.

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή… Μιλούν για Αποκάλυψη» καταλήγει ο δημοσιογράφος, επισημαίνοντας ότι «το Μπέργκαμο ήθελε να δούμε αυτό… θέλουν να στείλουν ένα απλό μήνυμα στον κόσμο: «Ετοιμαστείτε»».

Πηγή πληροφοριών και εικόνων: Sky News

Κοροναϊός : Πόσο ασφαλές είναι να τρέχεις έξω;

Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM