lt;p>Ο κορονοϊός έχει μπει στην καθημερινότητα όλου του πλανήτη, με την Ιταλία να μαστίζεται περισσότερο από κάθε άλλη χώρα.
Η διευθύντρια του νοσοκομείου San Carlo Borromeo στο Μιλάνο Φραντσέσκα Κοντελάρο μέσα από μαρτυρία της στην ιταλική εφημερίδα Il Giornale, αποκαλύπτει τον διακαή πόθο μελλοθάνατων να πουν το τελευταίο αντίο στους δικούς τους ανθρώπους, έστω και αν είναι μέσα από video κλήση!
«Οι ασθενείς με κορονοϊό που συνειδητοποιούν πως δεν έχουν άλλο χρόνο ζωής παρακαλούν το ιατρικό προσωπικό να αποχαιρετήσουν τους αγαπημένους τους. Αυτό είναι το πιο δραματικό. Να βλέπεις τους ασθενείς να πεθαίνουν μόνοι τους, χωρίς να μπορούν να ακουμπήσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Μας παρακαλούν να αποχαιρετήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους», δήλωσε η Δρ Καντελάρο στην εφημερίδα Il Giornale.
Δείτε εικόνες της έρημης Ιταλίας:
GALLERY
«Όταν πρόκειται να πεθάνουν, το διαισθάνονται», πρόσθεσε. «Έχουν διαύγεια πνεύματος. Δεν χάνουν τις αισθήσεις τους. Είναι σαν να πνίγονται. Το νιώθουν αυτοί και εμείς το καταλαβαίνουμε. Είναι η πιο δύσκολη στιγμή». Οι περισσότεροι από τους 16.000 που έχουν μολυνθεί στην Ιταλία είναι ηλικιωμένοι – και συχνά ο μόνος τρόπος να τους αποχαιρετήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα είναι μέσω τηλεφωνικής κλήσης βίντεο λέει η Καντελάρο.
Όπως η ίδια περιγράφει, το μεγαλύτερο ποσοστό νεκρών στην Ιταλία είναι ηλικιωμένοι, οι οποίοι ζητούν να αποχαιρετήσουν τους δικούς τους με βίντεοκλήση.
Ιταλίδα γιατρός στο Newsbomb.gr – «Η Κυβέρνηση εδώ εγκλημάτησε, μείνετε στα σπίτια σας»
Την λένε Lavinia Boggia. Είναι παθολόγος στην Μπολόνια και ζει σε μία πόλη… φάντασμα. Βρίσκεται στη πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια με τον κορονοϊό, που έχει προκαλέσει στην Ιταλία 1.226 θανάτους.
Το Newsbomb.gr κατάφερε να εντοπίσει την Lavinia σε μια από τις σπάνιες στιγμές που δεν είναι στην κλινική που δουλεύει. Σε πολύτιμες ανάσες από μια μάχη που μέχρι στιγμής μοιάζει άνιση, αλλά όχι ανίκητη.
Η Lavinia μας μίλησε για τον ρόλο της Κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, για το χάος που επικρατεί στα νοσοκομεία και τις αποφάσεις κυριολεκτικά ζωής που παίρνουν οι γιατροί, τις δραματικές ώρες που ο κορονοϊός εξαπλώθηκε σε όλη την χώρα αλλά και για το τι πρέπει να κάνουμε στην Ελλάδα για να μειώσουμε τις πιθανότητες της διασποράς του covid-19.
«Εργάζομαι τις τελευταίες εβδομάδες σε έναν οίκο ευγηρίας. Είμαι από τους τυχερούς. Όμως άλλοι συνάδελφοι και φίλοι μου, δεν είναι. Είναι όλη την ημέρα στο νοσοκομείο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι με τους συγγενείς των ασθενών καθώς δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να περάσουν για να δουν τους δικούς τους ανθρώπους. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιοι νοσούν και ποιοι όχι και έτσι βρισκόμαστε στην δύσκολη θέση να τους αρνούμαστε την είσοδο», μας είπε σχετικά με την καθημερινότητά της.
Μιας καθημερινότητας, που λίγο βορειότερα, στην Λομβαρδία, θυμίζει σκηνές βγαλμένες από ταινία τρόμου: «Τα νοσοκομεία στο Μιλάνο και τις γύρω περιοχές είναι σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι γεμάτες. Τα κρεβάτια δεν φτάνουν πλέον».
Η σοκαριστική αποκάλυψη, ωστόσο, ήρθε αμέσως μετά: «Οι γιατροί πλέον επιλέγουν ποιοι θα εισαχθούν στην Εντατική ανάλογα με τις πιθανότητες επιβίωσης. Αν είναι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση και ηλικιωμένοι, οπότε οι πιθανότητες επιβίωσης είναι λιγοστές, τότε δεν τους δίνουν κρεβάτι στην Εντατική, αλλά τους μεταφέρουν σε άλλες μονάδες και δεν λαμβάνουν και τις θεραπείες που πρέπει. Αντίθετα, τα κρεβάτια στην Εντατική, τα δίνουν σε ασθενείς που έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Για μένα είναι πάρα πολύ θλιβερό αυτό. Είναι η αποτυχία του συστήματος υγείας της Ιταλίας… Υπάρχουν άλλα τμήματα, που χρησιμοποιούνται για έκτακτα περιστατικά. Σε αυτό τον τομέα, δημιουργούμε διαρκώς νέες κλίνες για να ανταπεξέλθουμε και τολμώ να πως ότι παρά το γεγονός πως καθυστερήσαμε σημαντικά, είμαστε καλύτερα τώρα…».
Μας εξηγεί πώς ο κορονοϊός κάλπασε σε όλη την Ιταλία, από τον Βορά έως το Νότο: «Το πρώτο κρούσμα στην Ιταλία ήταν στις 22 Φεβρουαρίου. Αρχικά έκλεισαν κάποια μικροί χώροι, μπήκαν σε καραντίνα κάποια χωριά και οι κάτοικοί τους μπήκαν σε καραντίνα. Μέχρι την περασμένη Δευτέρα όλη η Ιταλία μπήκε σε καραντίνα. Η Λομβαρδία ήταν η μεγάλη κόκκινη ζώνη και μέσα σε λίγες ημέρες όλη η χώρα. Είναι απίστευτο, αλλά έχει εξήγηση. Ο κόσμος μέσα στην κόκκινη ζώνη πανικοβλήθηκε και έκανε τα πάντα για να βγει. Μπήκαν σε τρένα, πήραν τα αμάξια τους και έφυγαν. Όμως ο ιός έτσι απλώθηκε παντού».
Τι φταίει όμως και οι Ιταλοί έφτασαν μέχρι εκεί; «Μα, φυσικά η ελλιπής ενημέρωση του πληθυσμού. Κανείς δεν βγήκε υπεύθυνα να πει στον κόσμο τι συμβαίνει, τι πρέπει να κάνει. Ο κόσμος δεν είναι γιατρός, θα πρέπει σαν Κυβέρνηση να τον προστατεύσεις και να τον ενημερώσεις. Το πρόβλημα σε αυτό τον τομέα στην Ιταλία, είναι πολύ πιο παλιό. Η απόσταση Πολιτείας και λαού είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ό,τι μαθαίνει, το μαθαίνει από τα social media, κάτι το οποίο δεν είναι απαραίτητα καλό».
Υποτίμησε η Κυβέρνηση της Ιταλίας την κατάσταση; «Ξεκάθαρα ναι. Εγκλημάτησε. Υποτίμησε τις κοινότητες και την προστασία τους. Όταν η κόκκινη ζώνη της Λομβαρδίας ανακοινώθηκε, απλά έμεινε σε αυτό. Δεν πήρε άλλο μέτρο, με αποτέλεσμα να γίνει αυτό που σας είπα και πριν. Ο πληθυσμός ανενόχλητος έφυγε από τον Βορρά και πήγε σε άλλα μέρη. Τα τρένα ήταν γεμάτα κόσμο και κανείς δεν τα σταμάτησε. Αντί η Κυβέρνηση να δώσει στον κόσμο να καταλάβει τι αντιμετωπίζει, να τον καθησυχάσει και να τον ενημερώσει σωστά, απλά ανακοίνωσε την ύπαρξη μια κόκκινης ζώνης. Ακόμα και οι ασθενείς που είναι ασυμπτωματικοί, θα έπρεπε να παραμείνουν στα σπίτια τους. Δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά».
ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ
Ποιον ρόλο όμως έπαιξαν τα media της Ιταλίας στην μάχη για τον covid-19: «Για την κατάσταση αυτή, ευθύνονται πάρα πολύ οι δημοσιογράφοι. Η δημιουργία κόκκινης ζώνης στην Λομβαρδία ήταν απλά προς συζήτηση αρχικά. Οι δημοσιογράφοι το έμαθαν και το μετέδωσαν αμέσως πριν γίνει επίσημο; Τι κατάφεραν; Να πανικοβάλλουν τον κόσμο και να φεύγει μακριά και να διασπείρει τον ιό. Άλλη μια αποτυχία της Κυβέρνησης να προστατεύσει την χώρα».
Η ζωή του γιατρού πλέον στην Ιταλία είναι όλο το 24ωρο, με μάχες που θυμίζουν… πόλεμο: «Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι χειρουργοί, όλο το προσωπικό στον τομέα της Υγείας δουλεύει πλέον όλο το 24ωρο και χωρίς να πληρωθεί παραπάνω. Εγώ προσωπικά δεν φοβάμαι γιατί τηρώ όλους τους κανόνες υγιεινής όπως αυτοί προβλέπονται. Όμως οι νοσηλευτές στις μονάδες Εντατικής θεραπείας ζουν με το φόβο. Έρχονται σε επαφή με πολύ βαριά περιστατικά. Είναι δύσκολη η κατάσταση».
Και φυσικά οι ελλείψεις στην Ιταλία είναι μεγάλες, όπως η Lavinia μας περιέγραψε: «Δεν υπάρχουν πλέον μάσκες. Δεν υπάρχουν αντισηπτικά. Έχουμε τεράστια έλλειψη. Σιγά-σιγά έρχονται κάποια προϊόντα, αλλά είμαστε πολύ μακριά για να καλύψουμε τις ανάγκες. Φορτηγά φτάνουν μέχρι τα τελωνεία και δεν περνάνε μέσα επειδή οι οδηγοί τους φοβούνται και δεν παίρνουν το ρίσκο να προχωρήσουν. Όσες μάσκες υπάρχουν στο εμπόριο είναι πάρα πολύ ακριβές πλέον. Η Αυστρία, διάβασα σήμερα, έκλεισε τα σύνορα με την Ιταλία. Έχουμε πρόβλημα στις εισαγωγές».
Ρωτήσαμε την Lavinia ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε ώστε να μην φτάσουμε στο απευκταίο ιταλικό σενάριο: «Το σημαντικότερο που πρέπει να γίνει, είναι η ελληνική Κυβέρνηση να είναι ξεκάθαρη με το τι αντιμετωπίζετε αλλά και το τι πρέπει να κάνετε όλοι σαν πληθυσμός για να μην διαδοθεί ο ιός. Είναι σημαντικό τα νοσοκομεία και οι δομές υγείας να ακολουθήσουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα αντιμετώπισης των ασθενών. Η πρόληψη είναι το κλειδί. Πρέπει ο κόσμος να μείνει στα σπίτια του και να μην κάνει άσκοπες μετακινήσεις. Θα είναι δύσκολο, ωστόσο αν ακολουθηθούν αυτά τα βήματα, ο ιός θα περιοριστεί σημαντικά».
Τέλος, η Lavinia μας ανέφερε ακόμη ένα μεγάλο… φάουλ της ιταλικής Κυβέρνησης: «Δεν ξέρω αν το μεταδίδουν στην Ελλάδα, αλλά αρκετά εργοστάσια αποφάσισαν να ανοίξουν. Φυσικά κανένας εργαζόμενος δεν πήγε και έχουν κηρύξει απεργία. Είναι μια από τις μεγαλύτερες αντιφάσεις, να ζητάει η Κυβέρνηση από τον κόσμο να μείνει σπίτι του και μετά να τον στέλνει για δουλειά!».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κοροναϊός: Μεγάλη προσοχή – Έτσι θα «σκοτώσετε» τον ιό (pics)
Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM