Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ντ. Βανς, εξέφρασε σφοδρές επικρίσεις κατά του κατεστημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφερόμενος σε «αλαζονικές δηλώσεις» κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η σιωπή στην αίθουσα ήταν «εκκωφαντική», καθώς οι παρευρισκόμενοι αντέδρασαν με δυσπιστία και ανησυχία στα λεγόμενά του.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Βανς τόνισε ότι η ελευθερία της έκφρασης στην Ευρώπη «υποχωρεί» και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα «παλέψει» για την υπεράσπισή της.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στην ακύρωση των εκλογών στη Ρουμανία, την οποία χαρακτήρισε «εσωτερική απειλή» για την Ευρώπη και τόνισε την υποχώρηση από θεμελιώδεις αξίες της. Υπενθυμίζεται ότι το ανώτατο δικαστήριο της Ρουμανίας ακύρωσε τις εκλογές λόγω κατηγοριών για ρωσική παρέμβαση και αποφάσισε ότι η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί.

Ο Βανς δήλωσε ότι «η ρωσική παραπληροφόρηση είχε μολύνει τις ρουμανικές εκλογές» και πρόσθεσε: «Εάν η δημοκρατία σας μπορεί να καταστραφεί με μερικές ψηφιακές διαφημίσεις 100.000 δολαρίων από μια ξένη χώρα, τότε δεν ήταν πολύ δυνατή από την αρχή».

Επιπλέον, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας της Ευρώπης, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εστιάσουν σε άλλες περιοχές του κόσμου. «Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό, ως μέρος μιας κοινής συμμαχίας, οι Ευρωπαίοι να ενισχύσουν την άμυνά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την Ουκρανία, ο Βανς επεσήμανε ότι η κυβέρνηση Τραμπ ανησυχεί για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί μια λογική διευθέτηση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.