
Η συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα έχει επιτευχθεί, ωστόσο οι πληγές που άφησε ο πόλεμος είναι δύσκολα επουλώσιμες.
Η σύγκρουση ξεκίνησε με τους βομβαρδισμούς και την χερσαία εισβολή του Ισραήλ, ως αντίκτυπος στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 1.200 ανθρώπων και την απαγωγή 251 ατόμων. Οι 15 μήνες πολέμου στη Γάζα έχουν αλλάξει δραστικά την κατάσταση στην περιοχή, όπως καταγράφεται σε ρεπορτάζ του BBC.
Το Ισραήλ ανέφερε ότι επιδιώκει να καταστρέψει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα από το 2007, με αποτέλεσμα τον θάνατο πάνω από 46.600 Παλαιστινίων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που ελέγχεται από τη Χαμάς.
Οι κάτοικοι της Γάζας ελπίζουν ότι η πρόσφατη εκεχειρία θα φέρει την ειρήνη, αλλά τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι η αποκατάσταση της περιοχής μπορεί να διαρκέσει χρόνια ή και δεκαετίες. Το BBC αναλύει τις δραματικές αλλαγές που υπήρξαν στη ζωή κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Η καταστροφή και οι συνέπειές της
Η εκστρατεία του Ισραήλ επικεντρώθηκε αρχικά στη βόρεια Γάζα, όπου οι μαχητές της Χαμάς κρύβονταν ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό. Η πόλη Μπέιτ Χανούν, κοντά στα σύνορα, υπήρξε από τις πρώτες περιοχές που δέχτηκαν πλήγματα.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε καθώς το Ισραήλ συνέχισε τους βομβαρδισμούς και οι πολίτες κλήθηκαν να μετακινηθούν νότια για να προστατευτούν. Ωστόσο, οι επιθέσεις επεκτάθηκαν και στις νότιες πόλεις, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να μετατραπούν σε ερείπια. Μέχρι τον Ιανουάριο, πάνω από το μισό των κτιρίων στη Γάζα είχαν υποστεί ζημιές.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, πάνω από το 90% των κατοικιών στη Γάζα έχουν καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές, με 160.000 κτίρια να έχουν καταστραφεί και άλλες 276.000 να έχουν υποστεί μερικές ζημιές.
Η Χαμάς και οι σύμμαχοί της έχουν εμπλακεί σε σφοδρές μάχες με τις ισραηλινές δυνάμεις, εκτοξεύοντας χιλιάδες ρουκέτες κατά του Ισραήλ.
Η ανθρωπιστική κρίση
Περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα αντιμετωπίζουν σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, με σχεδόν 133.000 άτομα να βρίσκονται σε κατάσταση καταστροφικής επισιτιστικής ανασφάλειας. Ακόμα και πριν από την τρέχουσα σύγκρουση, το 80% του πληθυσμού χρειαζόταν ανθρωπιστική βοήθεια.
Οι παραδόσεις βοήθειας έχουν μειωθεί δραματικά, με μόλις 50 φορτηγά βοήθειας να εισέρχονται καθημερινά στη Γάζα, τη στιγμή που απαιτούνται τουλάχιστον 300 για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες.
Η οικονομία της Γάζας έχει υποστεί σοβαρή συρρίκνωση, με την Παγκόσμια Τράπεζα να εκτιμά ότι έχει υποχωρήσει κατά 86% το πρώτο τρίμηνο του 2024. Σχεδόν το 100% του πληθυσμού ζει πλέον σε συνθήκες φτώχειας.
Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι επίσης απελπιστική, με πολλά να έχουν υποστεί ζημιές ή να μην λειτουργούν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι μόλις 18 από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας λειτουργούν εν μέρει.
Η αποκατάσταση των ζημιών θα απαιτήσει πολύ χρόνο, με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ να προειδοποιεί ότι θα χρειαστούν 21 χρόνια μόνο για τον καθαρισμό των συντριμμιών.