«Μαύρη μέρα για την Ευρώπη». Χιονοστιβάδα αντιδράσεων προκάλεσε η στρατηγική του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι δηλώσεις του Τραμπ προκάλεσαν σοκ και οργή στους υποστηρικτές του Κιέβου, όπως αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ο αμερικανός γερουσιαστής Άνταμ Σιφ χαρακτήρισε τον πρόεδρο «έναν σπουδαίο διαπραγματευτή, αλλά για το Κρεμλίνο», καταγγέλλοντας την προτεραιότητα που έδωσε στη Ρωσία πριν από την Ουκρανία.

Επικρίσεις από Ευρωπαίους ηγέτες

Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλλας, δήλωσε ότι η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας είναι άνευ όρων. Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του εσθονικού κοινοβουλίου, Μάρκο Μίχελσον, προειδοποίησε ότι η ημέρα αυτή μπορεί να μείνει στην ιστορία ως «μια μαύρη ημέρα για την Ευρώπη».

Η αντίδραση ήρθε μετά από έκκληση του αμερικανού υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, ο οποίος προέτρεψε την Ουκρανία να εγκαταλείψει τις ελπίδες της για πλήρη ανακατάληψη των εδαφών της.

Διαφωνίες και προτάσεις για ειρηνικές συνομιλίες

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέιμς Κλίβερλι, καταφέρθηκε εναντίον της διαπραγματευτικής στρατηγικής του Τραμπ, ενώ ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, ζήτησε «μια δίκαιη ειρήνη». Η βουλευτής του Οχάιο, Μάρσι Κάπτουρ, τόνισε ότι η Ουκρανία είναι «η γραμμή μάχης για την Ελευθερία στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Αντίθετα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σζιτζάρτο, εξέφρασε πιο θετική στάση σχετικά με την κλήση Τραμπ προς Πούτιν, ελπίζοντας σε ένα τέλος του πολέμου.

Η θέση του Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για να σταματήσει τη ρωσική επιθετικότητα και να διασφαλίσει μια διαρκή ειρήνη. Ωστόσο, ο Τραμπ απέφυγε να απαντήσει αν η Ουκρανία θα πρέπει να έχει ισότιμο ρόλο στις διαπραγματεύσεις.