Η πολιτική κατάσταση στη Γαλλία παραμένει τεταμένη, καθώς ο πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού βρίσκεται αντιμέτωπος με ψήφο δυσπιστίας. Η κρίση προκλήθηκε από την απόφασή του να προωθήσει το νομοσχέδιο για τον Προϋπολογισμό χωρίς να υπάρξει ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αριστερό κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) προτίθεται να καταθέσει δύο προτάσεις δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, καθώς ο Μπαϊρού χρησιμοποίησε το Άρθρο 49.3 για να επιβάλει τη νομοθεσία χωρίς κοινοβουλευτική συζήτηση. Παράλληλα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει καμία πρόταση που θα μπορούσε να ρίξει μια κυβέρνηση σε λιγότερο από δύο μήνες, γεγονός που περιορίζει την πιθανότητα πολιτικής αναταραχής.
Η στάση του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) της Μαρίν Λεπέν παραμένει ασαφής, ενώ οι βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν τις προτάσεις αυτές την Τετάρτη.
Ο Μπαϊρού, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, τόνισε ότι «αυτή είναι η εβδομάδα της αλήθειας και της ευθύνης» και υπογράμμισε τη σημασία του προϋπολογισμού για τη χώρα. Ωστόσο, η έλλειψη πλειοψηφίας τον οδήγησε να επιβάλει την ψήφο της νομοθεσίας, κάτι που τον θέτει σε κίνδυνο να ακολουθήσει την τύχη του προκατόχου του, Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος παραιτήθηκε μετά από παρόμοιες πολιτικές εντάσεις.
Το πολιτικό αδιέξοδο στη Γαλλία εντείνεται από την απόφαση του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, με αποτέλεσμα η Κάτω Βουλή να είναι διαιρεμένη σε τρία σχεδόν ίσα μπλοκ χωρίς απόλυτη πλειοψηφία. Νέες εκλογές δεν είναι δυνατές πριν από τον Ιούνιο.
Στο μεταξύ, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας δήλωσε ότι η έγκριση του προϋπολογισμού θα μπορούσε να είναι «ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» για την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας, τονίζοντας την ανάγκη για έναν προϋπολογισμό που να μειώνει το έλλειμμα.