Το αμερικανικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή περιλαμβάνει σημαντικές εξελίξεις που αφορούν τη Γάζα και τους Παλαιστίνιους, τη Συρία και τους Κούρδους, καθώς και το Ιράν. Ο διαχωρισμός της Συρίας σε καντόνια με ομοσπονδιακή κυβέρνηση, που θα περιλαμβάνει εκπροσώπους όλων των καντονιών, είναι κεντρικό στοιχείο αυτής της στρατηγικής.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι Κούρδοι θα αποκτήσουν το δικό τους καντόνι, με τον Οτσαλάν να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο. Η αποκάλυψη του iEidiseis τον Οκτώβριο του 2024, ότι το «βαθύ σχέδιο» των ΗΠΑ προβλέπει τη μετατροπή της Γάζας σε Ριβιέρα και την αποφυλάκιση του Οτσαλάν για να αναλάβει ρόλο ανάλογο με αυτόν του Μαντέλα στην ίδρυση Κουρδικού Κρατιδίου, φάνταζε αρχικά ως όνειρο.

Η εκλογή του Τραμπ και η ανάληψη της Αμερικανικής Διοίκησης επιταχύνουν τις εξελίξεις, καθώς ο νέος πρόεδρος ανακοινώνει τις προθέσεις του για την υλοποίηση του Συμφώνου Αβραάμ, που υπεγράφη μεταξύ Αράβων και Ισραήλ.

Τέσσερις μήνες μετά την αποκάλυψη, το Bloomberg αναφέρει ότι ο Ερντογάν και ο Οτσαλάν βρίσκονται κοντά σε μια ιστορική συμφωνία για το κουρδικό ζήτημα. Ο Οτσαλάν, έπειτα από 26 χρόνια φυλάκισης, φαίνεται ότι πλησιάζει στην αποφυλάκισή του προκειμένου να αναλάβει ρόλο ειρηνευτή.

Η δήλωσή του το 1999, ότι αγαπά τη χώρα του και θα την υπηρετούσε αν χρειαζόταν, σήμερα ερμηνεύεται ως έκκληση προς την αυτονομιστική οργάνωση PKK να καταθέσει τα όπλα. Ο Οτσαλάν, αν και δεν διευθύνει πλέον τις καθημερινές επιχειρήσεις του PKK, παραμένει σεβαστός από τους ηγέτες του κινήματος.

Ο Οτσαλάν αναμένεται να κάνει μια ιστορική δήλωση στις 15 Φεβρουαρίου, ημερομηνία συμβολική λόγω της σύλληψής του στην Κένυα. Ο Ερντογάν, αναγνωρίζοντας την πιθανότητα δημιουργίας αυτόνομου Κουρδικού καντονιού μέσω της καντονοποίησης της Συρίας, προσπαθεί να προλάβει τις εξελίξεις και να εκμεταλλευτεί τη δημοφιλία του Οτσαλάν.

Η αποφυλάκισή του είναι κρίσιμη για την ειρηνική διευθέτηση του κουρδικού ζητήματος, καθώς η σημερινή κατάσταση δεν επιτρέπει στον Οτσαλάν να αναλάβει αυτή την αποστολή όσο παραμένει φυλακισμένος.

Το αμερικανικό σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός εξαμήνου, περιλαμβάνοντας την κατονομή της Συρίας, την ανοικοδόμηση της Γάζας με απομάκρυνση των Παλαιστινίων και την ανατροπή του θεοκρατικού καθεστώτος στο Ιράν. Οι βομβαρδισμοί στο Ιράν αναμένονται να ενταθούν, στοχεύοντας στρατηγικές υποδομές.

Στο μεταξύ, η διοίκηση Τραμπ προσπαθεί να κλείσει μέτωπα σε Λιβύη και Αλγερία, αποστέλλοντας ειδικούς παρατηρητές. Σε αυτό το γεωπολιτικό σκηνικό, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί τις προκλήσεις που προκύπτουν από τις νέες αμερικανικές πολιτικές, καθώς αντιμετωπίζει δυσπιστία λόγω της προηγούμενης υποστήριξής της στους Δημοκρατικούς.