Στην παρουσίαση του βιβλίου «Νέος Ρεαλισμός – Το Κυπριακό 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή», ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έκανε αποκαλύψεις για τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στο Κραν Μοντανά.

Ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι το έργο του Χάρη Γεωργιάδη καταγράφει τη σύγχρονη ιστορία του κυπριακού κράτους και προχωρά σε τολμηρές εισηγήσεις που μπορούν να αποτελέσουν έναυσμα για σκέψη.

Για πρώτη φορά, ο πρώην Πρόεδρος μοιράστηκε προσωπικές μαρτυρίες σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν σε ναυάγιο τις διαπραγματεύσεις. Ανέφερε ότι η τουρκική πλευρά ζητούσε να υπάρχει θετική ψήφος από Τουρκοκύπριους υπουργούς σε κάθε απόφαση, κάτι που θα μπορούσε να παραλύσει τη λειτουργία του κράτους.

«Η λειτουργικότητα θα εξαρτάτο απόλυτα από την Τουρκία», τόνισε, αναφερόμενος στην ανάγκη για μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση στο Κυπριακό. Ο Αναστασιάδης μίλησε θετικά για τον τότε ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, και υπογράμμισε ότι αν είχαν δοθεί οι κατάλληλες ευκαιρίες, το Κυπριακό θα είχε λυθεί.

Ο πρώην Πρόεδρος κατηγόρησε την Τουρκία για την άκαμπτη στάση της σχετικά με τις εγγυήσεις και τη μόνιμη παρουσία στρατευμάτων, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν υπό την πίεση αυτών των απαιτήσεων.

Ο Χάρης Γεωργιάδης, ο συγγραφέας του βιβλίου, υποστήριξε ότι θα ήταν αποδεκτή μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αν αυτή βασιζόταν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και περιλάμβανε την αποχώρηση του τουρκικού στρατού.

Ο Γιάννης Βαληνάκης, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, τόνισε την ανάγκη για νέο ρεαλισμό στο Κυπριακό και την σημασία της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου για την ασφάλεια στην περιοχή.

Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι η τουρκική πολιτική παραμένει σταθερή και επικίνδυνη, με στόχο είτε τη διχοτόμηση είτε τη διζωνική ομοσπονδία που θα καθιστούσε τη λειτουργία της Κύπρου αδύνατη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν υπουργοί και βουλευτές, οι οποίοι αναγνώρισαν την ανάγκη για μια συντονισμένη προσέγγιση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα.