Η εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) για τον αστεροειδή «2024 YR4» έχει προκαλέσει ανησυχία, καθώς υπάρχει πιθανότητα να συγκρουστεί με τη Γη στις 22 Δεκεμβρίου 2032.

Αν και οι πιθανότητες είναι μικρές, η NASA αναθεώρησε τον κίνδυνο προς τα πάνω. Συγκεκριμένα, η πιθανότητα πρόσκρουσης του αστεροειδούς, ο οποίος έχει μέγεθος 54 μέτρων, αυξήθηκε σε 1 στις 32, δηλαδή 3,1%.

Αυτή η αύξηση ακολούθησε προηγούμενες αναθεωρήσεις, όπου η πιθανότητα είχε αρχικά αυξηθεί από 1,2% σε 2,3% και στη συνέχεια σε 2,6%. Τώρα, βρίσκεται στο 3,1%, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα.

Ο αστεροειδής 2024 YR4 έχει διάμετρο συγκρίσιμη με αυτή του Πύργου της Πίζας και αν και δεν είναι αρκετά μεγάλος για να προκαλέσει την εξαφάνιση του ανθρώπινου πολιτισμού, η πρόσκρουση του θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές καταστροφές σε μια μεγάλη πόλη, απελευθερώνοντας ενέργεια πάνω από 500 φορές μεγαλύτερη από αυτήν της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα.

Τα καλά νέα

Η καλή είδηση είναι ότι υπάρχει 96,9% πιθανότητα ο αστεροειδής να περάσει χωρίς να προκαλέσει καμία ζημιά. Καθώς οι επιστήμονες αποκτούν περισσότερα δεδομένα για την τροχιά του, η πιθανότητα πρόσκρουσης μπορεί να μειωθεί στο 0%. Υπάρχει επίσης μια μικρή πιθανότητα 0,3% ότι ο YR4 θα χτυπήσει το φεγγάρι αντί για τη Γη.

Η Κλίμακα του Τορίνο χρησιμοποιείται για την κατηγοριοποίηση του κινδύνου από κοντινούς αστεροειδείς και κομήτες. Ο YR4 βαθμολογείται με 3 στα 10 στην Κλίμακα αυτή, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να προκαλέσει τοπικές καταστροφές.

Σε ποιες περιοχές μπορεί να πέσει ο αστεροειδής

Μια ομάδα επιστημόνων έχει λάβει άδεια να χρησιμοποιήσει το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb για να μελετήσει τον YR4 και να εκτιμήσει τον κίνδυνο και το μέγεθός του. Ο YR4 είναι ο μόνος γνωστός μεγάλος αστεροειδής με πιθανότητα άνω του 1% να χτυπήσει τη Γη.

Σε περίπτωση που ο YR4 συγκρουστεί με τη Γη, αναμένεται να πλήξει πιθανότατα σε περιοχές κατά μήκος ενός «διαδρόμου κινδύνου» που περιλαμβάνει τον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, τη βόρεια Νότια Αμερική, τον Ατλαντικό Ωκεανό, την Αφρική, την Αραβική Θάλασσα και τη Νότια Ασία.