Μια διαδικτυακή πρωτοβουλία στη Δανία προτείνει την αγορά της Καλιφόρνιας, απαντώντας στην πρόταση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για εξαγορά της Γροιλανδίας. Το ψήφισμα, το οποίο έχει συγκεντρώσει πάνω από 200.000 υπογραφές, υπογραμμίζει την ανάγκη της σκανδιναβικής χώρας για «περισσότερη ηλιοφάνεια, φοίνικες και πατίνια».
Σύμφωνα με πληροφορίες από το NBC News, το διαδικτυακό αίτημα έχει γίνει viral, με το σύνθημα «Måke Califørnia Great Ægain». Ανάμεσα στους υποστηρικτές του αιτήματος βρίσκονται και φανταστικοί χαρακτήρες, όπως ο Σβεν ο Βίκινγκ, και ο Δανός μουσικός Λάρις Ούλριχ, μέλος του συγκροτήματος Metallica.
Η αίτηση, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο denmarkification.com, επιδιώκει να συγκεντρώσει 1 τρισ. δολάρια και 500.000 υπογραφές. Στο κάτω μέρος της, υπάρχει μια αποποίηση ευθύνης που αναφέρει: «Αυτή η εκστρατεία είναι 100% πραγματική… στα όνειρά μας».
Οι ΗΠΑ έχουν εξετάσει την αγορά της Γροιλανδίας σε δύο περιπτώσεις, το 1867 και το 1946, με τον τότε Πρόεδρο Χάρι Τρούμαν να προτείνει 100 εκατομμύρια δολάρια. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα εκφράσει την επιθυμία να αγοράσει το μεγαλύτερο νησί του κόσμου, το οποίο ανήκει στη Δανία από τον 14ο αιώνα και είναι αυτοδιοικούμενο από το 1979.
Η Δανία έχει απορρίψει τις προτάσεις του Τραμπ, επιμένοντας ότι η Γροιλανδία δεν πωλείται. Πρόσφατα, το Κοινοβούλιο της Δανίας ψήφισε νομοσχέδιο που απαγορεύει στα πολιτικά κόμματα να δέχονται ξένες ή ανώνυμες εισφορές.
Αν και υπάρχει ένα κίνημα για την ανεξαρτησία της Γροιλανδίας, οι περισσότεροι κάτοικοι φαίνεται να συμφωνούν ότι το νησί δεν είναι προς πώληση. «Η Γροιλανδία είναι για τον λαό της Γροιλανδίας, δεν θέλουμε να γίνουμε Δανοί, δεν θέλουμε να γίνουμε Αμερικανοί», δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Μούτε Έγκεντε.