Η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση διχασμού, καθώς αναμένεται να επικυρώσει σήμερα τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή την Κυριακή 19/1 και θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση ομήρων την ίδια ημέρα. Η συμφωνία, που υπογράφηκε στην Ντόχα, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο εντός της κυβέρνησης Νετανιάχου όσο και στην κοινωνία. Οι ακροδεξιοί εταίροι της κυβέρνησης απειλούν με αποχώρηση, ενώ οι συγγενείς των ομήρων είναι διχασμένοι ως προς την υποστήριξή τους στη συμφωνία.
Η πολιτική συνοχή της κυβέρνησης δοκιμάζεται από τις διαφωνίες και τις πιέσεις που προκύπτουν από διάφορες πλευρές. Σύμφωνα με ανάλυση της Deutsche Welle, η ισραηλινή κυβέρνηση αναμένεται να επικυρώσει τη συμφωνία, με αποτέλεσμα η εκεχειρία να τεθεί σε ισχύ το μεσημέρι της Κυριακής και οι πρώτες τρεις γυναίκες όμηροι να απελευθερωθούν νωρίς το απόγευμα της ίδιας ημέρας.
Η συμφωνία που υπεγράφη από τις αντιπροσωπίες του Ισραήλ και της Χαμάς έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, τόσο από τη συμπολίτευση όσο και από την αντιπολίτευση, καθώς και μεταξύ των συγγενών των ομήρων. Ειδικότερα, οι οικογένειες των ομήρων έχουν ενημερωθεί για τα ονόματα των 33 ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν κατά την πρώτη φάση της εκεχειρίας, αν και το Υπουργικό Συμβούλιο δεν είχε συνεδριάσει ακόμη.
Εξελίξεις και απειλές εντός της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση Νετανιάχου φαίνεται διχασμένη, καθώς ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει αν η συμφωνία επικυρωθεί. Παρόμοια θέση εκφράζει και ο υπουργός Οικονομικών, Μπετσαλέλ Σμότριτς, ο οποίος απειλεί με αποχώρηση αν δεν συνεχιστούν οι χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα. Ωστόσο, οι δύο ακροδεξιοί ηγέτες έχουν δηλώσει ότι δεν σκοπεύουν να ρίξουν την κυβέρνηση, προκειμένου να μην εκπληρωθεί το «όνειρο της Αριστεράς».
Διχασμένοι και οι συγγενείς των ομήρων
Οι συγγενείς των ισραηλινών ομήρων είναι επίσης διχασμένοι. Ορισμένα σωματεία τους πραγματοποιούν διαδηλώσεις απαιτώντας από τον Νετανιάχου να απορρίψει τη συμφωνία και να επιμείνει στη μαζική απελευθέρωση όλων των ομήρων. Αντίθετα, άλλα σωματεία που υποστηρίζουν τη συμφωνία διαδηλώνουν για την απελευθέρωση των 33 ομήρων κατά την πρώτη φάση της εκεχειρίας και ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στην ταχεία απελευθέρωση όλων των υπολοίπων ομήρων.