Συναγερμός από το ΔΝΤ λίγο πριν την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς το Ταμείο καλεί σε αυτοσυγκράτηση.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί τους συμβούλους του Τραμπ να αποφύγουν δραστικές αλλαγές πολιτικής, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της παγκόσμιας και της αμερικανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές του ΔΝΤ, η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πριν την πανδημία, αν και υπάρχει η προοπτική σταθερής ανάπτυξης της τάξης του 3,3% για φέτος και το επόμενο έτος.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Pierre-Olivier Gourinchas, τόνισε ότι μια περίοδος σταθερότητας θα μπορούσε να ολοκληρώσει τις παγκόσμιες διαταραχές των τελευταίων ετών, που περιλαμβάνουν την πανδημία και την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

Ωστόσο, το ΔΝΤ προειδοποιεί τον Τραμπ και τους οικονομικούς του συμβούλους να μην προχωρήσουν σε δραματικές αλλαγές πολιτικής που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τη σταθερότητα των οικονομιών.

Αν και οι ΗΠΑ αναμένεται να παραμείνουν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της G7 με ρυθμό ανάπτυξης 2,7% φέτος και 2,1% το επόμενο έτος, η κρίση αυτή συνδέεται με τις πολιτικές της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο Gourinchas επισήμανε ότι οι απότομες φορολογικές περικοπές θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάπτυξη, αλλά θα μπορούσαν επίσης να αναγκάσουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια για να αποτρέψει ένα πληθωριστικό σπιράλ. Η Ουάσινγκτον θα χρειαστεί να δανειστεί για να χρηματοδοτήσει αυτές τις περικοπές, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος και ενδεχομένως υπονομεύοντας το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Επεκτείνοντας την προειδοποίηση σχετικά με τις εισαγωγικούς δασμούς, ο Gourinchas δήλωσε ότι η ενίσχυση των προστατευτικών πολιτικών θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εμπορικές εντάσεις, να μειώσει τις επενδύσεις και να διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού, με αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη.

Επιπλέον, προειδοποίησε ότι μια υπερβολική ανατροπή των κανονισμών που περιορίζουν την ανάληψη κινδύνων θα μπορούσε να δημιουργήσει μακροχρόνια προβλήματα για τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο κίνδυνος αναζωπύρωσης του πληθωρισμού θα μπορούσε να αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια, εντείνοντας τους δημοσιονομικούς και χρηματοοικονομικούς κινδύνους, όπως ανέφερε το ΔΝΤ.