Ο Κιθ Κέλογκ, ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ, αποκάλυψε ότι στις προγραμματισμένες ειρηνευτικές συνομιλίες θα συμμετάσχουν μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία, ενώ η Ευρώπη θα παραμείνει εκτός αυτής της διαδικασίας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παρουσία της Ευρώπης στις συνομιλίες, ο Κέλογκ δήλωσε ότι «προέρχεται από το σχολείο του ρεαλισμού» και δεν αναμένει συμμετοχή της. Σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συμμετάσχουν στη συζήτηση υποβάλλοντας συγκεκριμένες προτάσεις και ιδέες, αντί να παραπονιούνται για την απουσία τους από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι δηλώσεις του Κέλογκ αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις σε αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι ανησυχούν για τη σύνδεση της ασφάλειας της Ευρώπης με την κατάσταση στην Ουκρανία, όπως επισημαίνει ο Guardian.

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, ανέφερε ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες σε σύσκεψη στο Παρίσι για να συζητήσουν την κατάσταση.

Ο Κέλογκ υπογράμμισε ότι η αποτυχία προηγούμενων ειρηνευτικών συνομιλιών οφειλόταν στην εμπλοκή πολλών χωρών που δεν μπορούσαν να συμβάλουν αποτελεσματικά. «Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο», δήλωσε στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Ανησυχία στην Ευρώπη για τις κινήσεις Τραμπ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να αποκλειστεί από τις διαπραγματεύσεις και κάλεσε την ΕΕ να σχηματίσει δικές της Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι είναι ακόμη επηρεασμένοι από την ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, ανησυχούν για την προσέγγιση του Τραμπ και το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας που θα ευνοεί τις ΗΠΑ, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα της Ευρώπης.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε την ανάγκη για άμεσο σχέδιο δράσης από την Ευρώπη σχετικά με την Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι άλλοι παγκόσμιοι παίκτες θα αποφασίσουν για το μέλλον της ηπείρου αν δεν υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση.

Ο Κέλογκ τόνισε ότι τα κρίσιμα ζητήματα περιλαμβάνουν τη διασφάλιση ότι ο πόλεμος δεν θα ξαναρχίσει και την αποσαφήνιση της κυριαρχίας της Ουκρανίας, σημειώνοντας ότι ο Τραμπ δεν είναι ακόμη σε θέση να προσφέρει αξιόπιστες εγγυήσεις ασφάλειας.