Τη βούλησή της να καταργήσει το αστυνομικό σώμα της Μινεάπολης εξέφρασε η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, όπου δολοφονήθηκε ο Τζορτζ Φλόιντ πυροδοτώντας διαδηλώσεις στις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.
Τα εννιά από τα 12 μέλη του συμβουλίου τάχθηκαν χθες υπέρ της διάλυσης της αστυνομίας, μέσω μιας διαδικασίας αποεπένδυσης κεφαλαίων, και της αντικατάστασής της από ένα εναλλακτικό μοντέλο, ανέφεραν τοπικά μέσα, ενώ ακτιβιστές έκαναν λόγο για νίκη του κινήματος.
«Δεσμευόμαστε να διαλύσουμε τις υπηρεσίες της αστυνομίας όπως τις γνωρίζουμε στη Μινεάπολη και να οικοδομήσουμε από κοινού με τους πολίτες μας ένα νέο μοντέλο δημόσιας ασφάλειας που θα εγγυάται αληθινά την ασφάλεια του πληθυσμού μας», δήλωσε στο CNN η Λίσα Μπέντερ, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, που συμμετείχε με άλλα μέλη του σε διαδήλωση για το φόνο του 46χρονου Αφροαμερικανού.
«Στη Μινεάπολη και σε πόλεις των ΗΠΑ, είναι σαφές ότι το σύστημα αστυνόμευσης δεν διατηρεί τις κοινότητές μας ασφαλείς», είπε για να προσθέσει ότι «οι προσπάθειές μας για σταδιακή μεταρρύθμιση έχουν αποτύχει, τελεία. Η δέσμευσή μας είναι να κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο για να διατηρήσουμε ασφαλές κάθε μέλος της κοινότητάς μας και να πούμε την αλήθεια: ότι η αστυνομία της Μινεάπολης δεν το κάνει αυτό».
Τα υπόλοιπα τρία μέλη υποστηρίζουν επίσης την προσπάθεια, αλλά δεν είναι έτοιμοι να υπογράψουν, ανέφεραν οι ακτιβιστές. Σε κάθε περίπτωση, ο δήμαρχος Τζέικομπ Φρέι, ο οποίος μέσα στο Σαββατοκύριακο αντιτάχθηκε στη διάλυση του τμήματος, δεν μπορεί να τους παρακάμψει.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Minneapolis Star Tribune, η ανακοίνωση των δημοτικών συμβούλων σηματοδοτεί την έναρξη μιας πιθανότατα μακράς και περίπλοκης σύγκρουσης για την τύχη της αστυνομικής διεύθυνσης της πόλης. Αν η πρόταση υλοποιηθεί θα πρόκειται για ιστορική και ριζοσπαστική κίνηση, η οποία θα ήταν αδιανόητη πριν λίγες εβδομάδες και αποτελεί απόδειξη του αντίκτυπου των διαδηλώσεων για τον Φλόιντ.
«Κόψιμο» της χρηματοδότησης της αστυνομίας;
Άλλωστε, όπως πολλοί δήμοι των ΗΠΑ, η Μινεάπολη αντιμετώπιζε ήδη έλλειμμα προϋπολογισμού λόγω της κρίσης του Covid-19, και η χρηματοδότηση της αστυνομίας θα μπορούσε να βοηθήσει στην κάλυψη ορισμένων κενών.
Εδώ και χρόνια ομάδες πολιτών ζητούσαν από τις τοπικής κυβερνήσεις να αξιοποιήσουν σε άλλες υπηρεσίες χρήματα που πάνε στην αστυνομία και τις φυλακές με το επιχείρημα ότι προϋπολογισμοί και οι δαπάνες «δημόσιας ασφάλειας» πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στη στέγαση, την απασχόληση, την υγεία της κοινότητας, την εκπαίδευση και άλλα ζωτικά προγράμματα.
Αλλά μόνο τώρα, μετά από το κύμα διαμαρτυρίας, ορισμένοι δήμαρχοι άλλαξαν στάση ως προς χρηματοδότηση της αστυνομίας. Για παράδειγμα, ο δήμαρχος του Λος Άντζελες υποσχέθηκε πως θα εξετάσει τη μείωση έως και 150 εκατ. δολ. αυτή την εβδομάδα, λίγες μέρες έπειτα από την προώθηση ενός προϋπολογισμού πόλεων που την αύξησε κατά 7%.
Και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάσι, ανέφερε χθες πως μέρος της χρηματοδότησης θα μεταφερθεί από την αστυνομία σε «πρωτοβουλίες για νέους και κοινωνικές υπηρεσίες».
Σε Φιλαδέλφεια, Βαλτιμόρη, Ουάσινγκτον, Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε κάποια μορφή μείωσης του προϋπολογισμού της αστυνομίας την τελευταία εβδομάδα. Οι υποστηρικτές μιας τέτοιας κίνησης επισημαίνουν πως οι πρόσφατες προσπάθειες μεταρρύθμισης της αστυνομίας απέτυχαν.
Πηγή: