Πλήγμα δέχθηκαν οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές σήμερα, καθώς η Κίνα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει ένα νέο νόμο για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, ύστερα από τις ταραχές της περασμένης χρονιάς υπέρ της δημοκρατίας, σε μια κίνηση που επιδείνωσε περαιτέρω τις σχέσεις Πεκίνου – Ουάσινγκτον.
Οι εντάσεις αυτές, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Κίνα για πρώτη φορά δεν έθεσε στόχο για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης, ήρθαν να προστεθούν στις ανησυχίες για τον αντίκτυπο της πανδημίας κορονοϊού, οδηγώντας τις τιμές πετρελαίου σε πτώση άνω του 5% και ενισχύοντας τη ζήτηση για τα λεγόμενα ‘ασφαλή καταφύγια’ όπως τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν πτώση, με τους δείκτες των blue-chip σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη να καταγράφουν απώλειες άνω του 1,5%.
Η πτωτική πορεία της Ευρώπης ήρθε σε συνέχεια των έντονων ρευστοποιήσεων στην Ασία μετά την ανακοίνωση της Κίνας ότι θα επιβάλει νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προειδοποιεί ότι η Ουάσινγκτον θα αντιδράσει «πολύ έντονα» σε κάθε προσπάθεια απόκτησης μεγαλύτερου ελέγχου επί της πρώην βρετανικής αποικίας.
Ο δείκτης Hang Seng του Χογνκ Κονγκ σημείωσε βουτιά άνω του 5% σε χαμηλό επτά εβδομάδων, ενώ ο ευρύτερος δείκτης της MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 2,7%. Ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 0,8% ενώ τα futures στη Wall Street σημείωσαν πτώση σχεδόν 1%, αποτελώντας ένδειξη για πτωτικό άνοιγμα της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς σήμερα.
Οι σινοαμερικανικές εντάσεις έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με την Ουάσινγκτον να ασκεί έντονη κριτική στην Κίνα για την προέλευση της πανδημίας του κορονοϊού.
Ωστόσο, ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI καταγράφει άνοδο περίπου 2,5% αυτή την εβδομάδα καθώς τα μέτρα στήριξης που έχουν λάβει οι κεντρικές τράπεζες για την αντιμετώπιση του σοκ της πανδημίας στηρίζουν το κλίμα στην αγορά. Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας παρουσίασε σήμερα ένα πρόγραμμα δανεισμού προκειμένου να διοχετευθούν σχεδόν 280 δισεκ. δολάρια σε μικρές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό. Η Ινδία μείωσε τα επιτόκια για δεύτερη φορά φέτος.
Αν και ήταν αναμενόμενο από τις αγορές, το γεγονός ότι η Κίνα δεν όρισε στόχο για την οικονομική της ανάπτυξη για πρώτη φορά από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να ανακοινώνει τέτοιους στόχους το 1990 επέτεινε την αίσθηση ότι ο αντίκτυπος του κορονοϊού είναι πιθανόν να έχει μεγάλη διάρκεια.
Το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσε πτώση άνω του 5% στα 34,04 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό κατέγραψε βουτιά 6,8% στα 31,63 δολάρια.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων που θεωρούνται ‘ασφαλή καταφύγια’ υποχώρησαν κατά περίπου 4 μονάδες βάσης, ενώ ράλι έκανε το δολάριο.
Στις αγορές εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, το κινεζικό νόμισμα υποχώρησε στα 7,15 γιουάν ανά δολάριο – το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες. Το ευρώ σημείωσε πτώση 0,4% στο 1,0907 δολάριο ενώ ο δείκτης δολαρίου κατέγραψε νωρίτερα άνοδο 0,3% στο 99,760.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: