Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, δήλωσε το Σάββατο (15/2) ότι η Γερμανία δεν θα δεχθεί ανθρώπους που «παρεμβαίνουν στη δημοκρατία μας», μία ημέρα μετά την κριτική που άσκησε ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Τζέι Ντι Βανς επέκρινε την προσέγγιση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στη δημοκρατία, εκφράζοντας ανησυχία για την υποχώρηση της ελευθερίας του λόγου στην ήπειρο. Ισχυρίστηκε ότι πολλοί Αμερικανοί βλέπουν «παγιωμένα συμφέροντα» στην Ευρώπη που κρύβονται πίσω από παραπληροφόρηση, υποστηρίζοντας ότι οι εναλλακτικές απόψεις δεν γίνονται αποδεκτές.

Ο Τζέι Ντι Βανς εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με μια «απειλή εκ των έσω», αναφερόμενος σε μια υποχώρηση των θεμελιωδών αξιών της Ευρώπης, αξίες που μοιράζεται με τις ΗΠΑ. Στο περιθώριο της εκδήλωσης, συναντήθηκε με την Άλις Βάιντελ, συν-επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), εννέα ημέρες πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Ο Όλαφ Σολτς απάντησε στις δηλώσεις του Βανς, τονίζοντας ότι η Γερμανία είναι μια «πολύ ισχυρή δημοκρατία» και ότι η ακροδεξιά πρέπει να αποκλειστεί από τις πολιτικές διαδικασίες. Υπογράμμισε ότι η αρχή του «ποτέ ξανά» είναι ασυμβίβαστη με την υποστήριξη του AfD, τονίζοντας την ανάγκη να απορριφθεί κάθε ιδέα συνεργασίας με ακροδεξιά κόμματα.

Αναφορικά με την Ουκρανία, ο Σολτς επανέλαβε τη δέσμευση της Γερμανίας για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι καμία απόφαση δεν πρέπει να ληφθεί χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας. Δεσμεύτηκε να υποστηρίξει την Ουκρανία «για όσο διάστημα χρειαστεί», επισημαίνοντας ότι η υποστήριξη αυτή δεν θα σταματήσει με την ολοκλήρωση των μαχών.

Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε ότι η Ουκρανία απαιτεί συνεχείς υποστηρικτές, τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τις ΗΠΑ, και ότι οι ΗΠΑ και η Γερμανία παραμένουν οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην οποία δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες πιθανότατα θα συναντηθούν σύντομα για να διαπραγματευτούν μια ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία. Ο Τραμπ διαβεβαίωσε τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι θα έχει και αυτός μια θέση στο τραπέζι.

Ο Ζελένσκι, ωστόσο, δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί εγγυήσεις ασφαλείας πριν από οποιαδήποτε συνομιλία με τη Ρωσία.