Η αντίστροφη μέτρηση για την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ έχει ξεκινήσει, με την προγραμματισμένη τελετή να διεξάγεται τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον. Η λίστα των προσκεκλημένων περιλαμβάνει πολλούς ακροδεξιούς και εθνικιστές ηγέτες, γεγονός που έχει προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με την πολιτική κατεύθυνση της νέας κυβέρνησης.

Παραδοσιακά, οι ορκωμοσίες των Αμερικανών προέδρων προσελκύουν κυρίως διπλωμάτες, αλλά ο Τραμπ φαίνεται να επιλέγει έναν διαφορετικό δρόμο, προσκαλώντας ξένους ηγέτες που συμμερίζονται τις απόψεις του. Ανάμεσά τους, οι Χαβιέ Μιλέι από την Αργεντινή, ο Σι Τζινπίνγκ από την Κίνα και η Τζόρτζια Μελόνι από την Ιταλία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από τη λίστα απουσιάζουν οι Ευρωπαίοι κεντρώοι ηγέτες, με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να μην έχει λάβει πρόσκληση. Αντίθετα, αρκετοί ακροδεξιοί πολιτικοί από την Ευρώπη θα παραστούν, όπως ο Νάιτζελ Φάρατζ από το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Ερίκ Ζεμούρ από τη Γαλλία.

Η πρόσκληση στην Τζόρτζια Μελόνι δείχνει τη σημασία που αποδίδει ο Τραμπ σε στενές σχέσεις με ηγέτες που ακολουθούν παρόμοιες πολιτικές. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, αν και δεν θα παραστεί, έχει δηλώσει τη στήριξή του στον Τραμπ, όπως και ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι, που είναι απόλυτα σύμφωνος με τις πολιτικές του.

Η απουσία της Μαρίν Λεπέν από τη λίστα των προσκεκλημένων προκαλεί εντύπωση, καθώς είναι μια από τις πιο γνωστές φιγούρες της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η έλλειψη πρόσκλησης μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη στήριξης που έχει δείξει προς τον Τραμπ.

Η παρουσία ξένων ηγετών στην ορκωμοσία Τραμπ, αν και ασυνήθιστη, υπογραμμίζει τη στήριξη που απολαμβάνει από πολλούς ακροδεξιούς πολιτικούς. Η πρόσκληση στον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ ενδέχεται να σηματοδοτήσει μια επιθυμία για διάλογο, παρά τις προηγούμενες εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Εκτός από πολιτικούς ηγέτες, η τελετή θα περιλαμβάνει και μεγιστάνες της τεχνολογίας, όπως ο Έλον Μασκ και ο Τζεφ Μπέζος, που θα προσδώσουν μια επιπλέον διάσταση στην εκδήλωση.