Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Αθήνα από τη σύσταση της επιχείρησης «Ειρήνη» («Irini») για την επιτήρηση, από θαλάσσης και αέρος, του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη.

Για να επιτευχθεί η σύσταση της επιχείρησης όμως χρειάστηκε η Αθήνα να αποδεχθεί ότι η αποβίβαση (disembarkation) όσων μεταναστών εντοπίζονται και διασώζονται θα γίνεται σε κάποιο ελληνικό λιμάνι, καθώς καμία άλλη χώρα και πιο συγκεκριμένα η Ιταλία ή η Μάλτα δεν δέχθηκαν να το πράξουν με αποτέλεσμα η σύσταση της επιχείρησης να τεθεί, κάποια στιγμή, εν αμφιβόλω.

Τα δύσκολα είναι μπροστά και το ιταλικό παράδειγμα απτό – Οι ειδικοί προειδοποιούν

Είναι ξεκάθαρο ότι η πανδημία του κορωνοϊού λειτουργεί αρνητικά στην τρέχουσα συγκυρία.

Το πιθανότερο σημείο είναι, βάσει γεωγραφίας, η Κρήτη και ήδη έχουν υπάρξει, όπως πληροφορείται «Το Βήμα», ορισμένες ιδέες, όπως πχ η αποβίβασή τους στη Σούδα.

Παράλληλα, η συνεννόηση που έχει γίνει είναι ότι όσοι διασώζονται θα μεταφέρονται σε σημείο – transit, ώστε να μην πατούν σε ελληνικό έδαφος και από εκεί να μεταφέρονται σε άλλα κράτη – μέλη, που θα συνεισφέρουν με ναυτικά ή εναέρια μέσα στην επιχείρηση και έχουν προσφερθεί να παίρνουν τους μετανάστες. Το σχετικό κόστος θα καλύπτεται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Σημειώνεται ότι η αποτροπή προσέλκυσης μεταναστευτικών ροών (pull effect) ήταν ένας από τους όρους που είχαν θέσει κράτη όπως η Ουγγαρία και η Αυστρία για να επιτρέψουν τη σύσταση της επιχείρησης, η οποία θα δρα στην ανοιχτή θάλασσα και όχι κοντά τις ακτές της Λιβύης όπως συνέβαινε με την επιχείρηση «Σοφία».

Ωστόσο, η Αθήνα έλαβε την απόφαση να αναλάβει εκείνη το έργο αυτό, το οποίο όπως διαβεβαίωναν διπλωματικές πηγές συνοδεύεται από πολύ ισχυρές δικλείδες, ώστε η επιχείρηση να προχωρήσει.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει επενδύσει στην εν λόγω επιχείρηση, καθώς θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να ελέγξει την τουρκική παραβατική δραστηριότητα στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο έτσι όπως αυτή αναπτύσσεται μετά από την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης τον περασμένο Νοέμβριο.

Η Αθήνα σχεδιάζει να συμμετάσχει με ναυτικά και εναέρια μέσα στην ευρωπαϊκή επιχείρηση.

Υπενθυμίζεται ότι η σύσταση της επιχείρησης δεν είναι ταυτόσημη με την ενεργοποίησή της. Αυτό είχε επισημάνει και στην τοποθέτησή του στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ, έχοντας θέσει ως στόχο τη σύσταση μέχρι την 31η Μαρτίου.

Σε διαφορετική περίπτωση θα απαιτείτο τεχνική παράταση της επιχείρησης «Σοφία» («Sophia») που είχε λήξει από τον περασμένο Μάρτιο. Από εδώ και πέρα, τον λόγο θα έχουν οι εμπειρογνώμονες της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΕΕ για να καταρτίσουν το επιχειρησιακό πλάνο της «Ειρήνης».

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι υφίσταται δυνατότητα αναθεώρησης της επιχείρησης κάθε τέσσερις μήνες, αλλά και το ενδεχόμενο τερματισμού της, εφόσον ξεφύγει από το πεδίο εφαρμογής της εντολής που της έχει ανατεθεί.

Κόντρα Λαγκάρντ – Μέρκελ

Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM