Η κατάσταση στην Ουκρανία μετά την κατάπαυση του πυρός δημιουργεί νέα δεδομένα για την Ευρώπη, η οποία καλείται να ανταποκριθεί σε προκλήσεις ασφαλείας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δέχθηκαν πιέσεις από τις ΗΠΑ να προσφέρουν εγγυήσεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης μιας στρατιωτικής δύναμης, σε περίπτωση που ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταφέρει να επιτύχει μια συμφωνία ειρήνης με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η ανακοίνωση του Τραμπ ότι είναι διατεθειμένος να συνομιλήσει με τη Ρωσία για το ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία προκάλεσε μια έντονη κινητοποίηση στην Ευρώπη, καθώς οι ηγέτες προσπαθούν να βρουν τρόπους αντίκρουσης σε ενδεχόμενες εξελίξεις.

Μορφές στρατιωτικής δύναμης στην Ουκρανία

Ο Μάθιου Σάβιλ, διευθυντής Στρατιωτικών Επιστημών στο Royal United Services Institute, αναφέρει ότι υπάρχουν διάφορα επίπεδα στρατιωτικών δυνάμεων που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην Ουκρανία. Η πιο επιθυμητή μορφή θα ήταν μια μεγάλη χερσαία αποτρεπτική δύναμη, με αριθμό στρατιωτών μεταξύ 100.000 και 150.000, όπως έχει ζητήσει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ωστόσο, με την απουσία συμμετοχής των ΗΠΑ, είναι αβέβαιο αν η Ευρώπη μπορεί να παρέχει τέτοιο αριθμό στρατευμάτων. Μια πιο ρεαλιστική εναλλακτική θα ήταν μια μικρότερη δύναμη «tripwire» περίπου 10.000 στρατιωτών, που θα μπορούσε να προκαλέσει την εμπλοκή των ευρωπαϊκών χωρών σε περίπτωση νέας ρωσικής επίθεσης.

Μια άλλη επιλογή θα ήταν η ανάπτυξη εκπαιδευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, οι οποίες θα μπορούσαν να προσφέρουν υποστήριξη σε περίπτωση στρατιωτικής κρίσης, αν και αυτό θα ήταν περιορισμένης κλίμακας.

Προοπτικές ειρηνικής αποστολής

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη στην Ουκρανία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ειρηνευτική αποστολή. Οι ειρηνευτικές αποστολές συνήθως οργανώνονται από τα Ηνωμένα Έθνη και απαιτούν συνεργασία και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, δήλωσε ότι τυχόν στρατεύματα που θα αναπτυχθούν δεν θα καλύπτονται από εγγύηση ασφαλείας του ΝΑΤΟ, γεγονός που ενδέχεται να αφήσει τις εμπλεκόμενες χώρες εκτεθειμένες σε νέες προκλήσεις.

Συμμετοχή ευρωπαϊκών χωρών

Η Γαλλία έχει εκφράσει τη μεγαλύτερη προθυμία να αναπτύξει στρατιωτικό σώμα στην Ουκρανία, με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να υποστηρίζει την ιδέα. Αντίθετα, η Γερμανία παραμένει επιφυλακτική, με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να θεωρεί τις συζητήσεις πρόωρες.

Η Πολωνία, αν και έχει επανεξοπλιστεί, έχει αποκλείσει την αποστολή στρατευμάτων, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τις πολυεθνικές προσπάθειες.

Ρωσία και ευρωπαϊκός στρατός

Η Ρωσία, από την πλευρά της, έχει ξεκινήσει την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία με στόχο να αποτρέψει την προσέγγιση της χώρας προς τη Δύση και το ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι δεν κατανοεί πώς θα μπορούσαν να συμμετάσχουν οι ευρωπαϊκές χώρες στις διαπραγματεύσεις.

Η ανάπτυξη ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει προκλητικές ενέργειες από τη Ρωσία, που θα μπορούσαν να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα των ευρωπαϊκών στρατευμάτων.

Κίνδυνος ευρύτερης σύγκρουσης

Οι ΗΠΑ έχουν αποκλείσει την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων, αλλά η παροχή αεροπορικής υποστήριξης παραμένει ανοικτή. Η πιθανότητα δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία θα μπορούσε να είναι κρίσιμη, αλλά η αμερικανική κυβέρνηση δείχνει διστακτική.

Η Ευρώπη πρέπει να εξετάσει σοβαρά την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία, αναλογιζόμενη πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να προχωρήσει.

Αν και η Ρωσία έχει υποστεί σοβαρές απώλειες, είναι αβέβαιο αν θα επιθυμούσε να εμπλακεί σε μια νέα σύγκρουση, ιδιαίτερα με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με τις ΗΠΑ να αποφεύγουν την εμπλοκή τους.