Η Κίνα έχει αναζωπυρώσει τις αντιμονοπωλιακές έρευνες κατά των αμερικανικών κολοσσών Google και Nvidia, ενώ εξετάζει και την έναρξη νέας έρευνας κατά της Intel, προσπαθώντας να ασκήσει πίεση στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Η Κρατική Διοίκηση Ρύθμισης της Αγοράς της Κίνας ανακοίνωσε την Τρίτη 4/2 την έναρξη έρευνας για τη Google, εστιάζοντας στην κυριαρχία του λειτουργικού συστήματος Android και τις πιθανές ζημίες που προκλήθηκαν σε κινεζικές εταιρείες κινητών τηλεφώνων, όπως οι Oppo και Xiaomi.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τους Financial Times, οι κινεζικές αρχές ανακοινώνουν επίσης επίσημη έρευνα κατά της Intel, ενώ η φύση της έρευνας παραμένει ασαφής και ενδέχεται να επηρεαστεί από τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.
Ανάλυση BBC: Η απάντηση της Κίνας
Η Κίνα απαντά στους δασμούς του Τραμπ επιβάλλοντας δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα και του υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι σκοπεύει να συνομιλήσει με τον Σι Τζινπίνγκ, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας. Αν η Κίνα προχωρήσει με τα σχέδιά της, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι σημαντικές.
Η Κίνα έχει επιβάλει δασμούς 10% στον άνθρακα και 15% στο αργό πετρέλαιο, επηρεάζοντας τις εισαγωγές αμερικανικών ορυκτών καυσίμων, ενώ έχει επιβάλει και δασμούς σε γεωργικά μηχανήματα.
Επιπλέον, η Κίνα έχει κατατάξει την αμερικανική εταιρεία PVH στη λίστα «μη αξιόπιστων οντοτήτων», κατηγορώντας την για διακρίσεις κατά κινεζικών επιχειρήσεων, γεγονός που ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες για τις δραστηριότητές της στην Κίνα.
Η Κίνα έχει επιβάλει ελέγχους εξαγωγών σε 25 σπάνια μέταλλα, κρίσιμα για ηλεκτρονικά προϊόντα και στρατιωτικό εξοπλισμό, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει την παγκόσμια παραγωγή.
Ασαφές το αντικείμενο της έρευνας στην Intel
Η φύση της έρευνας κατά της Intel παραμένει ασαφής, με αναλυτές να επισημαίνουν ότι οι έρευνες στον τομέα της τεχνολογίας μπορεί να είναι μέρος των αντιποίνων της Κίνας για τους δασμούς του Τραμπ.
Ο Liu Xu, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Tsinghua, δήλωσε ότι η χρήση των αντιμονοπωλιακών ερευνών ως εργαλείο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μπορεί να προκαλέσει διαμάχες.
Η Κίνα προσπαθεί να δημιουργήσει υποθέσεις κατά αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας, καθώς αυτές βρίσκονται στο στόχαστρο των αυξανόμενων εντάσεων με τις ΗΠΑ.
Άνοιξε ξανά η έρευνα για την Google
Η έρευνα κατά της Google, που είχε ξεκινήσει το 2019, επαναλήφθηκε τον Δεκέμβριο, λίγο πριν την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ, ο οποίος είχε υποσχεθεί να επιβάλει υψηλούς δασμούς κατά των κινεζικών προϊόντων.
Η SAMR επισκέφθηκε τα γραφεία της Google στο Πεκίνο και ζήτησε σχετικές πληροφορίες, εν μέσω αυξανόμενης πίεσης από την κυβέρνηση Μπάιντεν για περιορισμούς στις εξαγωγές.
Η Nvidia είχε συνάντηση με το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας
Η SAMR είχε εγκρίνει την εξαγορά της Mellanox Technologies από την Nvidia, αλλά οι έρευνες προκάλεσαν έκπληξη στην εταιρεία, που είναι η μεγαλύτερη στον τομέα των τεχνητών ημιαγωγών.
Λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση, στελέχη της Nvidia συναντήθηκαν με το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, όπου τους διαβεβαίωσαν ότι η εταιρεία είναι ευπρόσδεκτη να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στη χώρα.
Οι έρευνες μπορεί να φέρουν πρόστιμα
Οι αντιμονοπωλιακές έρευνες κατά αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας μπορεί να οδηγήσουν σε πρόστιμα που σχετίζονται με τα παγκόσμια έσοδά τους ή σε περιορισμούς στην πρόσβαση στις αγορές.
Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά της Intel, με πωλήσεις 15,5 δισ. δολαρίων το 2024, που αντιστοιχούν στο 29% των παγκόσμιων εσόδων της.
Η Google, αν και αποκλεισμένη στην Κίνα, κερδίζει από τις διαφημίσεις κινεζικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, ενώ οι κινεζικοί κατασκευαστές τηλεφώνων χρησιμοποιούν το Android.