

Ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια τα κρούσματα της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, ενώ πλέον η Λατινική Αμερική έχει ξεπεράσει σε κρούσματα και τις ΗΠΑ και την Ευρώπη με πάνω από 30.000 κρούσματα SARS-CoV-2 σε μία εβδομάδα. Στη Βραζιλία το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 888 θάνατοι και σχεδόν 20.000 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό.
Η Λατινική Αμερική κατέγραψε περίπου το ένα τρίτο των 91.000 κρουσμάτων μόλυνσης αυτή την εβδομάδα ενώ στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ αναλογεί από ένα 20%.
Μεγάλο μέρος αυτών των νέων κρουσμάτων έχει επιβεβαιωθεί στη Βραζιλία, που ξεπέρασε τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο για να γίνει η χώρα που κατατάσσεται τρίτη σε αριθμό μολύνσεων στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας, το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει έτσι τους 291.579, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 18.859 νεκρούς.
Τη Δευτέρα, η Βραζιλία έγινε η χώρα με τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο και την Τρίτη κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό θανάτων μέχρι σήμερα: 1.179.
Ωστόσο, παρά τις επικρίσεις, ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο, συνεχίζει να πιέζει και να καταφέρεται εναντίον των μέτρων περιορισμού και κοινωνικής απόστασης και τονίζει πως αυτό που προέχει είναι να προστατευθεί η βραζιλιάνικη οικονομία. Ως οπαδός και συνοδοιπόρος του Ντόναλντ Τραμπ, τάσσεται υπέρ της γενίκευσης της χρήσης του ανθελονοσιακού φαρμάκου χλωροκίνη για την θεραπεία ασθενών με COVID-19, παρά το ότι δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά του και παρά τις προειδοποιήσεις ειδικών ότι μπορεί να υπάρχουν κίνδυνοι από τις παρενέργειες.
Χθες το υπουργείο Υγείας εξέδωσε νέα οδηγία που προβλέπει ευρύτερη χρήση της χλωροκίνης σε ασθενείς σε ελαφριά κατάσταση.
Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας στρατηγός Εντουάρντου Παζουέλου ενέκρινε το νέο πρωτόκολλο, οι ασφυκτικές πιέσεις του αρχηγού του κράτους για την έγκριση του οποίου εξώθησαν δύο υπουργούς Υγείας σε παραίτηση.
Ένα εκατ. κρούσματα κάθε 2 εβδομάδες
Η πανδημία πάντως εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς. Από τις 10 Ιανουαρίου, που καταγράφηκαν επισήμως τα πρώτα 41 κρούσματα του νέου κορονοϊού στη Γουχάν της Κίνας, σε όλο τον κόσμο, τα κρούσματα έφθασαν το ένα εκατομμύριο την 1η Απριλίου. Έκτοτε, περίπου ένα εκατομμύριο κρούσματα προστίθενται στο σύνολο κάθε περίπου δύο εβδομάδες.
Ο κορονοϊός έχει πλέον προσβάλει μέσα σε λιγότερους από έξι μήνες όσους ανθρώπους παρουσιάζουν οξεία μορφή γρίπης κάθε χρόνο: ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει πως ο αριθμός αυτών των τελευταίων κυμαίνεται μεταξύ των 3 και των 5 εκατομμυρίων.
Επίσης, η πανδημία έχει στοιχίσει περισσότερες από 326.000 ανθρώπινες ζωές. Παρ’ όλα αυτά, ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων πιστεύεται ότι είναι υψηλότερος, καθώς οι εξετάσεις που γίνονται συνεχίζουν να είναι συγκριτικά λίγες, ενώ πολλές χώρες δεν συμπεριλαμβάνουν στους απολογισμούς τους όσους πεθαίνουν εκτός νοσοκομείων. Η Ευρώπη είναι η ήπειρος στην οποία έχουν καταγραφεί πάνω από τα μισά θύματα της πανδημίας.
Την ίδια ώρα, πολλές χώρες ανοίγουν ξανά σχολεία και χώρους εργασίας, έπειτα από εβδομάδες μέτρων αποτροπής της διασποράς.
Πηγή: