
Η βρετανική εφημερίδα Guardian αναλύει τη μεταστροφή της αμερικανικής πολιτικής υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φαίνεται να μην ενδιαφέρεται για τον έλεγχο των εδαφών στην ανατολική Ουκρανία, αλλά για την πρόσβαση σε σπάνια ορυκτά που βρίσκονται εκεί.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Άντριου Ροθ, «στον κόσμο του Ντόναλντ Τραμπ, όλα έχουν την τιμή τους». Η ειρηνική λύση που προτείνει δεν διαπραγματεύεται με ηθικούς όρους, αλλά με στόχο την ικανοποίηση των συμφερόντων του. Ο Τραμπ έχει ήδη εκφράσει την πρόθεση να πιέσει την Ουκρανία και την Ευρώπη για παραχωρήσεις προκειμένου να πείσει τη Ρωσία να υπογράψει μια συμφωνία.
Οι δηλώσεις του Τραμπ και του αντιπροέδρου του, Τζέι Ντι Βανς, δείχνουν ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και δεν θα επιστρέψει στα σύνορα προ του 2014, δίνοντας έτσι πλεονέκτημα στη Μόσχα. Το ερώτημα είναι πόσο μακριά θα φτάσει ο Τραμπ για να εξυπηρετήσει το δόγμα «Πρώτα η Αμερική».
Ο Guardian σημειώνει ότι η πολιτική του Τραμπ δεν αφήνει χώρο για συναισθήματα. Οι κοινές αξίες δεν εξασφαλίζουν στρατιωτική βοήθεια, και ο πρόεδρος δεν ενδιαφέρεται για την κατάσταση των αιματοβαμμένων εδαφών της Ουκρανίας, αρκεί να έχει πρόσβαση στους φυσικούς πόρους.
Από την πλήρη ρωσική εισβολή το 2022, η αμερικανική πολιτική είχε ως στόχο την υποστήριξη της Ουκρανίας. Τώρα, ο Τραμπ προτείνει μια νέα προσέγγιση: την παύση της αντίστασης. Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε διαχειριστεί την επιθετικότητα της Ρωσίας, αλλά ο Τραμπ φαίνεται έτοιμος να προσφέρει μια διαφορετική λύση, που περιλαμβάνει την αποδοχή των ρωσικών απαιτήσεων.
Ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι ο Τραμπ μπορεί να έχει ένα βαθύτερο σχέδιο για την ενοποίηση της Ευρώπης και την πίεση προς τη Ρωσία. Ωστόσο, οι ενέργειές του δείχνουν ότι μπορεί να μην υπάρχει τέτοιο σχέδιο. Η ανάθεση στον Στιβ Βίτκοφ για τις διαπραγματεύσεις υποδηλώνει ότι η διαδικασία θα είναι σκληρή και χωρίς συναισθηματισμούς.
Η Ευρώπη ανησυχεί ότι ο Τραμπ μπορεί να τους παραδώσει ένα τετελεσμένο γεγονός στην ανατολική πλευρά, χωρίς τη συμμετοχή τους. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζητούν να συμπεριληφθούν στις διαπραγματεύσεις, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία πίσω από την πλάτη τους δεν θα λειτουργήσει.
Ο Τραμπ διαπραγματεύεται με την Ευρώπη και όχι με τη Ρωσία, αναζητώντας να διασφαλίσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Το ερώτημα παραμένει: ποιος είναι ο πραγματικός κόσμος που διακυβεύεται και ποιο θα είναι το τίμημα των διαπραγματεύσεων;