Η Ρωσία συμμετείχε για πρώτη φορά στη Eurovision το 1994, ωστόσο η πρόσφατη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία οδήγησε στην απομάκρυνσή της από τον διαγωνισμό.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε στην απόφαση να αναβιώσει τον εναλλακτικό διαγωνισμό τραγουδιού Intervision, ο οποίος είχε καθιερωθεί κατά τη σοβιετική εποχή, ως απάντηση στην απαγόρευση συμμετοχής της Ρωσίας στη Eurovision.

Με διάταγμα που υπέγραψε τη Δευτέρα, ο Πούτιν ανέθεσε στους αρμόδιους αξιωματούχους την οργάνωση του Intervision, το οποίο θα πραγματοποιηθεί φέτος στη Μόσχα, με στόχο την ενίσχυση της «διεθνούς πολιτιστικής και ανθρωπιστικής συνεργασίας».

Ο Mikhail Shvydkoi, απεσταλμένος του προέδρου, δήλωσε ότι σχεδόν 20 χώρες, όπως η Βραζιλία, η Κούβα, η Ινδία και η Κίνα, έχουν ήδη συμφωνήσει να συμμετάσχουν, με τον διαγωνισμό να προγραμματίζεται για το φθινόπωρο.

Η Ρωσία αποκλείστηκε από τη Eurovision το 2022, μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα οι εθνικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς της να διακόψουν τη συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης, που διοργανώνει τον διαγωνισμό.

Ο Πούτιν έχει διορίσει ανώτερους αξιωματούχους, όπως τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Ντμίτρι Τσερνιτσένκο, για να ηγηθούν της οργανωτικής επιτροπής του Intervision.

Ο αρχικός διαγωνισμός Intervision, που ξεκίνησε υπό την ηγεσία του Λεονίντ Μπρέζνιεφ, διεξήχθη από τη δεκαετία του 1960 έως τη δεκαετία του 1980, ως απάντηση της ανατολικής Ευρώπης στη Eurovision. Ο διαγωνισμός προσέλκυσε τη συμμετοχή και μη ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Κούβα, και θεωρήθηκε σύμβολο του ανοίγματος μετά το θάνατο του Ιωσήφ Στάλιν.

Η Φινλανδία, που κράτησε ουδέτερη στάση κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, συμμετείχε και στους δύο διαγωνισμούς, στέλνοντας καλλιτέχνες σε κάθε εκδήλωση.

Η συμμετοχή της Ρωσίας στη Eurovision, που ξεκίνησε το 1994, έθεσε τα θεμέλια μιας μακράς και περίπλοκης σχέσης με τον διαγωνισμό, ο οποίος έγινε ένα από τα πιο αναμενόμενα γεγονότα της χώρας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, με τη Μόσχα να προβάλλει συχνά μεγάλα αστέρια.