Η πρόσφατη αξιολόγηση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS) αποκαλύπτει τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, καθώς και την ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας αυξήθηκαν πέρυσι κατά 42%, φτάνοντας τα 13,1 τρισ. ρούβλια (130 δισ. ευρώ), ποσό που αντιστοιχεί σε 462 δισ. δολάρια με όρους αγοραστικής δύναμης. Αντίθετα, οι ευρωπαϊκοί αμυντικοί προϋπολογισμοί, που περιλαμβάνουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τη Βρετανία, αυξήθηκαν μόλις κατά 12% στα 440 εκατ. ευρώ (457 δισ. δολάρια).

Η ετήσια αξιολόγηση του IISS αποκαλύπτει τις προκλήσεις ασφαλείας που μπορεί να προκύψουν εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες περιορίσουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή άμυνα. Ο Ντόναλντ Τραμπ, πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει επανειλημμένα επισημάνει την ανάγκη οι ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ ξοδεύουν υπερβολικά για την ασφάλεια της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το IISS, οι ρωσικές αμυντικές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν φέτος κατά 13,7%, αγγίζοντας τα 15,6 τρισ. ρούβλια, ή το 7,5% του ΑΕΠ της χώρας. Παρά τις οικονομικές πιέσεις, το Ινστιτούτο εκτιμά ότι η Ρωσία μπορεί να συνεχίσει να επωμίζεται το κόστος της σύγκρουσης.

Εάν η Ευρώπη αύξανε τις αμυντικές δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ, αυτό θα σήμαινε επιπλέον 250 δισ. δολάρια. Αν οι δαπάνες φτάσουν το 5% του ΑΕΠ, το κόστος θα μπορούσε να φτάσει τα 800 δισ. δολάρια, σχεδόν διπλάσιο από το τρέχον επίπεδο δαπανών της Ρωσίας.

Οι αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη έχουν ήδη αυξηθεί κατά 50% από το 2014, ωστόσο οι δημοσιονομικοί περιορισμοί ενδέχεται να περιορίσουν περαιτέρω την ανάπτυξή τους. Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Γερμανίας, για παράδειγμα, αυξήθηκε κατά 23%, φτάνοντας τα 86 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τον βρετανικό προϋπολογισμό.

Η Βρετανία, που παραδοσιακά είναι η δεύτερη νατοϊκή χώρα σε αμυντικές δαπάνες, αγγίζει το 2,3% του ΑΕΠ, ενώ η Γαλλία, με τις δεύτερες μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη, αύξησε τον προϋπολογισμό της κατά 4,5% στα 64 δισ. δολάρια.

Η Εσθονία, που γειτονεύει με τη Ρωσία, δαπάνησε σχεδόν το 4% του ΑΕΠ της για την άμυνα, ακολουθούμενη από την Πολωνία με 3,25%. Ωστόσο, τα ποσά των αμυντικών δαπανών τους είναι πολύ μικρότερα από τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης.