Η πρόσφατη αξιολόγηση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS) αποκαλύπτει τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, καθώς και το γεγονός ότι η Ρωσία συνεχίζει να έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί τον πόλεμο.

Ειδικότερα, τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ καλεί τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, και κυρίως τις ευρωπαϊκές χώρες, να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, η έρευνα δείχνει ότι οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας ξεπερνούν συνολικά τους προϋπολογισμούς των Ευρωπαίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι συνολικές αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας αυξήθηκαν κατά 42% πέρυσι, φτάνοντας τα 13,1 τρισ. ρούβλια (130 δισ. ευρώ), που ισοδυναμούν με 462 δισ. δολάρια με βάση την αγοραστική δύναμη.

Αντίθετα, οι ευρωπαϊκοί αμυντικοί προϋπολογισμοί, συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών της ΕΕ και της Βρετανίας, αυξήθηκαν κατά 12% πέρυσι, φτάνοντας τα 440 εκατ. ευρώ (457 δισ. δολάρια), όπως ανακοίνωσε το IISS.

Η ετήσια αξιολόγηση του IISS αποκαλύπτει τις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ειδικά αν οι ΗΠΑ μειώσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία και την ευρωπαϊκή άμυνα.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επισημάνει την ανάγκη οι ευρωπαϊκές χώρες να καταβάλουν περισσότερα για την άμυνά τους, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης προς το Κίεβο. Η βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία ανέρχεται σε 88 δισ. ευρώ, ενώ η ευρωπαϊκή βοήθεια φτάνει τα 125 δισ. ευρώ.

Ο Τραμπ τονίζει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δαπανά το 5% του ΑΕΠ για την άμυνα, συγκριτικά με τον τρέχοντα μέσο όρο του 1,7%. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες πρέπει να φτάσουν το 3%.

Η Ρωσία μπορεί ακόμα να επωμιστεί το κόστος του πολέμου

Το IISS εκτιμά ότι φέτος οι συνολικές αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας θα αυξηθούν κατά 13,7%, φτάνοντας τα 15,6 τρισ. ρούβλια, ήτοι το 7,5% του ΑΕΠ της χώρας.

Αν και αυτό έχει επιπτώσεις στην οικονομία, το IISS διαβεβαιώνει ότι η Ρωσία μπορεί να αντέξει το κόστος του πολέμου.

Εάν η Ευρώπη αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ, αυτό θα απαιτήσει επιπλέον 250 δισ. δολάρια, ενώ αν φτάσουν στο 5%, το κόστος θα ανέρθει στα 800 δισ. δολάρια, σχεδόν διπλάσιο από το τρέχον επίπεδο δαπανών της Ρωσίας.

Οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες έχουν ήδη αυξηθεί κατά 50% από το 2014, αν και το IISS προειδοποιεί ότι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί ενδέχεται να περιορίσουν την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 23%, φτάνοντας τα 86 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τον βρετανικό προϋπολογισμό των 81 δισ. δολαρίων εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες. Ωστόσο, η γερμανική δέσμευση για δαπάνες 2% του ΑΕΠ έως το 2029 είναι αβέβαιη.

Η Βρετανία, που παραδοσιακά είναι η δεύτερη χώρα του ΝΑΤΟ όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, φτάνει το 2,3% του ΑΕΠ και σκοπεύει να αυξήσει το ποσοστό στο 2,5%, χωρίς να έχει καθορίσει χρονοδιάγραμμα.

Οι αμυντικές δαπάνες της Γαλλίας, οι δεύτερες μεγαλύτερες στην Ευρώπη, αυξήθηκαν κατά 4,5% στα 64 δισ. δολάρια, που ισοδυναμεί με 2% του ΑΕΠ.

Η Εσθονία, που συνορεύει με τη Ρωσία, δαπάνησε σχεδόν το 4% του ΑΕΠ της για την άμυνα πέρυσι, ενώ η Πολωνία ακολούθησε με 3,25%. Ωστόσο, τα απόλυτα ποσά αμυντικών δαπανών τους ήταν πολύ μικρότερα σε σύγκριση με τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης.