Ο φρικτός θάνατος του ζώου προκάλεσε οργή και συγκίνηση σε όλη τη χώρα: σταρ του Μπόλιγουντ, αθλητές και επικεφαλής επιχειρήσεων εξέφρασαν την αγανάκτησή τους μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.
Η άγρια ελεφαντίνα περιφερόταν στις 27 Μαΐου σε ένα χωριό του κρατιδίου Κεράλα, όπου βρήκε και έφαγε ένα φρούτο. Η κροτίδα που περιείχε εξερράγη στο στόμα της. Μερικές ώρες αργότερα, τρελαμένη από τον πόνο, υπέκυψε στα τραύματά της σε έναν ποταμό όπου μπήκε προφανώς για να δροσίσει τα εγκαύματά της.
Τα παγιδευμένα φρούτα είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται συχνά από τους χωρικούς προκειμένου να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους από τα άγρια ζώα, τα οποία έχουν χάσει το φυσικό περιβάλλον τους λόγω της αποψίλωσης των δασών.
Ο συλληφθείς, που ονομάζεται Π. Γουίλσον, ομολόγησε ότι χρησιμοποίησε παγιδευμένες καρύδες για να εκδιώξει τα άγρια ζώα που περιφέρονταν στη φυτεία καουτσουκόδεντρων, είπε ο Σουρέντρα Κούμαρ, ο υπεύθυνος για την προστασία της άγριας πανίδας της Κεράλα. Οι άλλοι δύο ύποπτοι διαφεύγουν.
[embedded content]
Οι τρεις άνδρες κατασκεύασαν πολλές τέτοιες «εκρηκτικές καρύδες» κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου και τις πέταξαν γύρω από τη φυτεία. Αν κριθούν ένοχοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε κάθειρξη έως και 7 ετών επειδή σκότωσαν έναν ελέφαντα, είδος που προστατεύεται στην Ινδία.
Η υπόθεση πήρε και πολιτική τροπή στη χώρα, όταν πολλοί εθνικιστές ινδουιστές αξιωματούχοι κατηγόρησαν ψευδώς τη μουσουλμανική κοινότητα της Ινδίας ως υπεύθυνη. Υποστήριζαν ότι οι μουσουλμάνοι στοχοθετούν τους ελέφαντες επειδή το ζώο αυτό είναι η ενσάρκωση του ινδουιστικού θεού Γκανές.
Τον περασμένο μήνα είχε σημειωθεί ένα παρόμοιο επεισόδιο, με άλλον έναν ελέφαντα να πεθαίνει από τραύματα στο στόμα, είπε ο Κούμαρ.
Ο θάνατος της ελεφαντίνας προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα social media, όταν ένας εργαζόμενος της δασικής υπηρεσίας ανήρτησε μια συγκινητική συγγνώμη στο Facebook.
«Δεν τραυμάτισε ούτε έναν άνθρωπο, ακόμη κι όταν έτρεχε, τρελαμένη από τον πόνο, στους δρόμους του χωριού», έγραψε ο Μόχαν Κρίσναν.
«Συγγνώμη, αδελφή», σημείωσε ο ίδιος, που ήταν παρών στον θάνατό της.
«Με το στόμα και τη γλώσσα της κατεστραμμένα από την έκρηξη, περιφερόταν πεινασμένη, χωρίς να μπορεί να φάει. Μάλλον ανησυχούσε περισσότερο για το μωρό της παρά για τη δική της πείνα», πρόσθεσε.
Η εξάπλωση της ανθρώπινης δραστηριότητας στην Ινδία οδηγεί συχνά σε αντιπαράθεση με τα άγρια ζώα, το φυσικό περιβάλλον των οποίων σταδιακά μειώνεται ολοένα και περισσότερο. Περίπου 2.361 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επιθέσεις ελεφάντων μεταξύ 2014-19, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης. Στο ίδιο διάστημα σκοτώθηκαν από ανθρώπους 510 ελέφαντες – οι 333 από ηλεκτροπληξία και περίπου 100 από δηλητηρίαση ή από πυρά λαθροκυνηγών.
Πηγή: