Τα συμπεράσματα της έρευνας την οποία ανέλαβε το 2017 για την δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε παρουσίασε ο εισαγγελέας Κρίστερ Πίτερσον. Ο κύριος ύποπτος για τη δολοφονία είναι ο Στιγκ Ενγκστρομ γνωστός και ως «Skandia Man», καθώς εργαζόταν στην κοντινή ασφαλιστική εταιρεία «Skandia».
«Δεδομένου ότι πέθανε το 2000, δεν μπορώ να ασκήσω αγωγή σε βάρος του», δήλωσε ο Πέτερσον σε συνέντευξη Τύπου προσθέτοντας πως η έρευνα θα κλείσει.
Ο εισαγγελέας σημείωσε επίσης πως ο Ενγκστρομ αντιπαθούσε τον Πάλμε και την πολιτική του. Ήταν ένας από τους πρώτους που βρέθηκαν στη σκηνή της δολοφονίας και θεωρήθηκε αμέσως ως ο πιθανός ύποπτος.
Αρκετοί άλλοι μάρτυρες είχαν δώσει περιγραφές για τον δολοφόνο που ταίριαζαν με αυτή του Ένγκστρομ, ενώ άλλοι είχαν δηλώσει πως δεν βρισκόταν καν στον τόπο του εγκλήματος.
Ο ίδιος ο Ένγκστρομ είχε δηλώσει ότι ήταν παρών από την αρχή, μίλησε με τη Λίσμπετ Πάλμε και την αστυνομία και προσπάθησε να τον επαναφέρει στη ζωή.
Λίγο μετά τη δολοφονία, ο Ένγκστρομ εμφανίστηκε στα σουηδικά μέσα ενημέρωσης και ανέπτυξε μια ολοένα και πιο λεπτομερή ιστορία για τη συμμετοχή του στα γεγονότα ασκώντας κριτική στην αστυνομία. Ισχυρίστηκε ότι αυτοί οι μάρτυρες που περιέγραψαν τον δολοφόνο είχαν περιγράψει στην ουσία τον ίδιο, στην προσπάθειά του να προλάβει τους αστυνομικούς που κυνηγούσαν τον δολοφόνο.
Στη συνέχεια, η αστυνομία χαρακτήρισε τον Ενγκστρομ ως αναξιόπιστο και ασυνεπή μάρτυρα και ως άτομο χωρίς ενδιαφέρον.
Ο Πάλμε προσπαθούσε να ζήσει όσο το δυνατόν μία πιο συνηθισμένη ζωή και έβγαινε συχνά χωρίς σωματοφύλακες. Τη νύχτα της δολοφονίας δεν είχε προστασία.
Ο Πάλμε είχε δολοφονηθεί σε πολυσύχναστο δρόμο της Στοκχόλμης λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις 28 Φεβρουαρίου του 1986, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του από τον κινηματογράφο μαζί με την σύζυγο και τον γιο του.
Η Λίσμπετ Πάλμε είχε τραυματιστεί κατά την επίθεση και αργότερα αναγνώρισε ως δράστη τον Κρίστερ Πέτερσον, έναν αλκοολικό και τοξικομανή, ο οποίος καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Πάλμε. Η ποινή ανατράπηκε αργότερα αφού η αστυνομία απέτυχε να προσκομίσει τεχνικά αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του, με αποτέλεσμα η δολοφονία να αποτελέσει ένα άλυτο μυστήριο. Ο Πέτερσον πέθανε το 2004.
Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν θεωρηθεί ύποπτοι για το έγκλημα ενώ πολλές ήταν και οι θεωρίες συνωμοσίας, που περιελάμβαναν από ξένη εμπλοκή, μέχρι άτομα δεξιάς ιδεολογίας εντός της σουηδικής αστυνομίας αλλά και έναν μοναχικό σκοπευτή.
Ο σοσιαλδημοκράτης Πάλμε διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1969 ως το 1976 και από το 1982 ως το 1986. Κάποιοι τον θεωρούν αρχιτέκτονα της σύγχρονης Σουηδίας, αλλά οι συντηρητικοί απεχθάνονταν τις αντι-αποικιακές του απόψεις και την κριτική του εις βάρος των ΗΠΑ.
Πηγή: kathimerini.gr