Σε ενημέρωση, ο εκπρόσωπος τόνισε για την πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου στις εισόδους της χώρας ότι το επίπεδο συμμόρφωσης ήταν καλό, αλλά απέρριψε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μία αμοιβαία ταξιδιωτική συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα με το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών για την αποφυγή της καραντίνας.
«Οι “αερογέφυρες” είναι κάτι το οποίο εξετάζουμε ακόμη, αλλά τίποτε περισσότερο πέρα από αυτό», είπε χαρακτηριστικά.
Αρνήθηκε να σχολιάσει τις νομικές διαδικασίες που κίνησαν κατά του μέτρου καραντίνας της κυβέρνησης τρεις αεροπορικές εταιρίες, αλλά είπε:
«Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη. Εάν περιορίσουμε τον κίνδυνο νέων περιστατικών να εισέλθει στην χώρα από το εξωτερικό, μπορούμε να βοηθήσουμε στη μείωση της πιθανότητας ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού».
Το δημοσίευμα των FT για τις «αερογέφυρες»
Να υπενθυμίσουμε πως προ ημερών οι Financial Times είχαν δημοσιεύει άρθρο επί του εν λόγω θέματα, αναφέροντας πως το Λονδίνο ετοιμάζει «αερογέφυρες» με ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Τουρκίας, που θα επέτρεπαν στους Βρετανούς τουρίστες να επισκεφθούν μεσογειακά θέρετρα χωρίς καραντίνα για 14 ημέρες μετά την επιστροφή τους στη Βρετανία.
Σύμφωνα με το αυστηρό νέο σύστημα καραντίνας του Ηνωμένου Βασιλείου, οι περισσότεροι επισκέπτες πρέπει να απομονωθούν για δύο εβδομάδες μόλις επιστρέψουν.
Ωστόσο, ενώ ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να κάνουν εγχώριες διακοπές, πρόσθεσε ότι οι υπουργοί συζητούν την υιοθέτηση «διαδρόμων μεταφορών» για να αποκλείσουν χώρες με χαμηλά ποσοστά μόλυνσης από τους κανόνες καραντίνας. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο όταν τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι ασφαλές να το πράξει», πρόσθεσε.
Υπήρξε σκεπτικισμός σχετικά με το αν οι ευρωπαϊκές χώρες θα ήθελαν να επιτύχουν ταξιδιωτικές συμφωνίες με τη Βρετανία, δεδομένου του υψηλού ποσοστού μόλυνσης, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου από κορωνοϊό μεταξύ χωρών που παράγουν συγκρίσιμα δεδομένα, σύμφωνα με την ανάλυση των Financial Times. Ωστόσο, αξιωματούχοι σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δήλωσαν ότι ελπίζουν για συμφωνίες πριν από την καλοκαιρινή περίοδο των διακοπών αντικατοπτρίζοντας την οικονομική σημασία να κάνουν διακοπές Βρετανοί τουρίστες σε μεσογειακά θέρετρα.
Πηγή: