lt;p>Παρά τις δραματικές προειδοποιήσεις, τόσο του Σωτήρη Τσιόδρα χθες, όσο και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η εγκατάλειψη της Αθήνας προς την επαρχία, εν μέσω κρίσης κορωνοϊού, συνεχίστηκε.

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες από τα διόδια Ελευσίνας όπου εκατοντάδες αυτοκίνητα περνούν το μεσημέρι της Παρασκευής, παρά τις εκκλήσεις τις πολιτείας να μείνουν όλοι οι πολίτες στα σπίτια τους και να αποφύγουν τις μετακινήσεις.

Οι εικόνες από τα διόδια Ελευσίνας

Οι χάρτες της Google έδειχναν αυξημένη κίνηση στα διόδια στις 12:45 το μεσημέρι, η οποία χαλάρωσε λίγο αργότερα και πύκνωσε ξανά το απόγευμα.

Η βραδυπορεία στα διόδια της Ελευσίνας οφείλεται στα οχήματα που πληρώνουν με  μετρητά, αντί καρτών, καθώς τα τέσσερα από τα έξι ταμεία είναι χωρίς ταμίες με ενσωματωμένα POS και κερματοδέκτες και τα άλλα δύο με τηλεδιόδιο (e-pass). Στα δύο δεν υπάρχει ανάσχεση, στα άλλα τέσσερα η κίνηση «κολλάει», καθώς οι οδηγοί δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση των δύο τρόπων πληρωμής.

Η κίνηση στα διόδια της Ελευσίνας, σε απόλυτους αριθμούς είναι μειωμένη σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή, αλλά αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ολόκληρη την ημέρα χθες είχαν περάσει από την Ελευσίνα 11.100 αυτοκίνητα, ενώ έως το μεσημέρι σήμερα πέρασαν 7.000.

Κύμα φυγής και προς τα νησιά

Εντωμεταξύ, τις τελευταίες ημέρες πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν να φύγουν από την πρωτεύουσα για τα νησιά! Οι δήμαρχοι με εκκλήσεις τους τόνιζαν ότι δεν πρέπει όσοι έχουν εξοχικά να πάνε στα νησιά για δύο λόγους, αφενός για να μην μεταφέρουν τον κορωνοϊό και αφετέρου γιατί και να χρειάζονταν κάτι δεν θα μπορούσαν να τους το παρέχουν οι τοπικές δομές υγείας και σε περίπτωση που χρειαστεί θα πρέπει να γίνει αεροδιακομιδή. Εκκλήσεις να μην πηγαίνουν επισκέπτες στα νησιά τους είχαν κάνει ο δήμαρχος Σκοπέλου, ο δήμαρχος Αμοργού, αλλά και ο δήμαρχος Σκιάθου.

Μόνο όσοι είναι μόνιμοι κάτοικοι θα ταξιδεύουν προς τα νησιά

Οι εκκλήσεις ωστόσο, δεν φαίνεται να εισακούστηκαν, με Ελληνες και ξένους τουρίστες να κατακλύζουν τα νησιά, βλέποντας το κλείσιμο των σχολείων και την τηλεργασία στην οποία υποχρεώθηκαν ως ευκαιρία για απόδραση στη φύση! Ολα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα με απόφαση Πλακιωτάκη, που ανακοινώθηκε σήμερα το μεσημέρι, να μπορούν να ταξιδεύουν προς τα νησιά μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι.

«Απόβαση» Αθηναίων στις Σπέτσες λόγω κορωνοϊού

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Σπέτσες. Οπως υπογραμμίζει μιλώντας στο iefimerida.gr o δήμαρχος του νησιού, κ. Παναγιώτης Λυράκης «έχει φτάσει αρκετός κόσμος στο νησί», τονίζοντας την ίδια ώρα πως οι Σπέτσες δεν διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές Υγείας σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος κορωνοϊού.

«Το νησί διαθέτει μόνο ένα πολυδύναμο ιατρείο, υποστελεχομένο», σημειώνει, αναφέροντας παράλληλα πως οι περισσότεροι που φτάνουν στο νησί είναι «άτομα που διαθέτουν θερινές κατοικίες». «Αυτοί θα μείνουν στο σπίτι τους σε καραντίνα 14 ημερών;», διερωτάται ο κ. Λυράκης.

«Εάν έρθουν και άλλοι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα έχουμε πρόβλημα. Η λογική λέει να μην κατέβει κανείς αυτή την περίοδο στο νησί καθώς υπάρχει φόβος διασποράς του ιού, συνεχίσει και προσθέτει: «Χρειάζεται υπομονή και να ακολουθούμε τα μέτρα προκειμένου να το περάσουμε όσο πιο αναίμακτα γίνεται».

Πάντως να σημειωθεί ότι πλέον στις Σπέτσες μονάχα ένα δρομολόγιο φτάνει καθημερινά από τον Πειραιά, το οποίο φτάνει αργά το απόγευμα στο νησί και αναχωρεί νωρίς το πρωί.

Υδρα

Την ίδια ώρα παρόμοιο σκηνικό σαν αυτό των Σπετσών επικρατούσε τις προηγούμενες ημέρες και στην Υδρα.

Κάτοικος Υδρας που επικοινώνησε με το iefimerida.gr ανέφερε ότι το νησί έχει γεμίσει επισκέπτες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι γέμισαν τα σπίτια γύρω από το δικό της.

Σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο του νησιού, κ. Κωνσταντίνο Αναστόπουλο το νησί έχει αρκετούς επισκέπτες στην πλειοψηφία τους και σ’ αυτήν την περίπτωση που έχουν εξοχικά.

Οπως επισημαίνει στο iefimerida.gr τα δρομολόγια πλέον, μετά τις μαζικές αφίξεις, «φέρνουν ελάχιστο κόσμο». Επίσης όπως αναφέρει τα δρομολόγια προς Ερμιόνη έχουν σταματήσει, ενώ αυτά με την απέναντι πελοποννησιακή ακτή, το Μετόχι, έχουν περιοριστεί και δεν έχουν ιδιαίτερη κίνηση.

Σε σχετική ερώτηση που του έγινε για το εάν υπάρχει ανησυχία στους ντόπιους λόγω κορωνοϊού, ο κ. Αναστόπουλος αναφέρει πως το «έντονο κύμα ανησυχίας υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν και συνέχιζε να φτάνει στο νησί καθημερινά το ημερόπλοιο το οποίο αποβίβαζε πολλούς τουρίστες, μεταξύ των οποίων αρκετοί ήταν από την Κίνα. Πλέον το πλοίο δεν δένει στο νησί.

Οσον αφορά το ύποπτο κρούσμα που υπήρξε στο νησί και τελικά ήταν αρνητικό, τόνισε πως η Υδρα διαθέτει νοσοκομείο, ενώ το περιφερειακό Ιατρείο είναι καλά εξοπλισμένο με αποτέλεσμα οι ντόπιοι να νιώθουν ασφάλεια.

Ιταλοί κάνουν ανενόχλητοι τη βόλτα τους στη Σκιάθο

Χαρακτηριστική είναι και η εικόνα που έδινε το πρωί ο δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τσούμας μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

«Δύο Ιταλοί ήρθαν την περασμένη εβδομάδα από το Μιλάνο που έψαχναν να νοικιάσουν κατάστημα για το καλοκαίρι. Έμεναν σε πανσιόν που ήταν παρανόμως ανοιχτή. Δεν πήγαν στο κέντρο υγείας, τους εντόπισε η αστυνομία αλλά αυτοί δεν θέλουν να φύγουν» είπε αρχικά ο κ. Τζούμας.

«Τους ρώτησε ο διευθυντής του κέντρου Υγείας πώς ήρθαν στην Ελλάδα και αυτοί απάντησαν ότι βρίσκονταν ήδη εδώ και 10 ημέρες στην Αθήνα αλλά αυτό δεν επιβεβαιώθηκε» προσθέτει για τους Ιταλούς ο δήμαρχος Σκιάθου.

Όπως αποκάλυψε, μάλιστα, το βράδυ της Πέμπτης «με πήρε οικογένεια αν μπορεί να τους νοικιάσει σπίτι και τους απάντησα “όχι”».

«Έρχονται Γάλλοι, Γερμανοί κ.α. Έχουμε επισκέπτες που είτε αδιαφορούν είτε δεν γνωρίζουν. Στείλαμε επιστολές σε υπουργεία ζητώντας την απαγόρευση επικοινωνίας με την Σκιάθο με ελεύθερη όμως διακίνηση προϊόντων» συμπληρώνει ο κ. Τζούμας.

Οι δραματικές εκκλήσεις Τσίοδρα, Μητσοτάκη, Κικίλια, Θεοδωρικάκου

Και όλα αυτά ενώ συνεχίζονται οι δραματικές εκκλήσεις τόσο του λοιμοξιωλόγου Σωτήρη Τσιόδρα, όσο και του Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Κικίλιας: Δεν πρέπει να μετακινούμαστε στα εξοχικά μας

Σε δήλωση του πριν λίγο, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «τώρα πρέπει να επιδείξουμε φιλότιμο, ανθρωπιά» ενώ απευθυνόμενος στους πολίτες σημείωσε ότι πρέπει να καταλάβουν ότι «δεν μπορούμε να μετακινούμαστεε στα νησιά, στα εξοχικά μας». «Είναι η ώρα ευθύνης για όλους μας, πρέπει να μείνουμε στα σπίτια μας», κατέληξε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια ύστατη προειδοποίηση, μάλιστα, σημείωσε ότι από τη συμπεριφορά των πολιτών αυτό το Σαββατοκυρίακο θα κριθεί αν η κυβέρνηση θα λάβει περαιτέρω μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων. «Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται, τελικά, αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας», είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης. «Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές και για τη χώρα μας. Είναι στο χέρι μας να αποδειχθούν σκληρές και περίπλοκες αλλά όχι εφιαλτικές. Σας ζητώ, λοιπόν, να μη γκρεμίσουμε τώρα όλα όσα χτίσαμε το τελευταίο διάστημα. Στην Ιταλία δεν έχουν φέρετρα να θάψουν τους νεκρούς τους. Κι όμως εδώ διακρίνω, από ορισμένους, έναν αδικαιολόγητο εφησυχασμό. Δεν θα τον ανεχτώ. Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μία ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη: Αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, δεν κυκλοφορούμε! Μένουμε στο σπίτι και διαβάζουμε, ακούμε μουσική, βλέπουμε ταινίες, επικοινωνούμε με τους δικούς μας, αυτούς που αγαπάμε. Πάμε για έναν περίπατο ή για τρέξιμο μόνοι. Και σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε τις συναθροίσεις, πρόσθεσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε με οργή και στους… ταξιδιώτες στα νησιά λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να έχουν εικόνα Δεκαπενταύγουστου», επισημαίνοντας πως δημιουργούνται κίνδυνοι για τους ηλικιωμένους νησιώτες.

Θεοδωρικάκος: Μην πηγαίνετε στα χωριά

Έκκληση σε όλους να μην μετακινηθούν προς την επαρχία και εκθέσουν αγαπημένα τους πρόσωπα στον κίνδυνο του κορωνοϊού, απηύθυνε και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο πρωινό του ΑΝΤ1:

«Θέλω να απευθύνω ένα πολύ ισχυρό κάλεσμα, μια παράκληση προς όλους: για να
είμαστε όλοι εδώ την επόμενη μέρα, ιδίως για να είναι εδώ οι αγαπημένοι
μας άνθρωποι, οι παππούδες και οι γιαγιάδες, οι άνθρωποι της τρίτης
ηλικίας, πρέπει όλοι να πειθαρχήσουμε στις αποφάσεις του Πρωθυπουργού
και στα μέτρα που εισηγείται η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Έχουμε όλοι
συνειδητοποιήσει ότι δεν πρέπει να μετακινούμαστε, πρέπει να μένουμε
κυρίως μέσα στο σπίτι και ιδίως δεν πρέπει να πηγαίνουμε στα χωριά απ’
όπου είναι η καταγωγή του καθενός διότι εκεί επιβαρύνουμε πολλαπλά την
κατάσταση. Αν ένας άνθρωπος είναι φορέας του ιού και δεν έχει ασθενήσει
και συναντήσει ηλικιωμένους στον τόπο καταγωγής του, θα δημιουργηθεί
τεράστιο πρόβλημα. Θα μεταδοθεί ο ιός, θα επιβαρυνθεί πάρα πολύ το
σύστημα υγείας. Αυτοί οι άνθρωποι πολύ πιο δύσκολα θα μπορέσουν να
επιβιώσουν και γενικά η κατάσταση θα εκτραχυνθεί».

Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM